„Soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti modifică radical practica judecătorească, inadmisibilitatea controlului judecătoresc al actelor administrative contravine şi practicii Curţii Europene de Justiţie”, a susținut Kincses Elod.
Potrivit Hotărârii pronunţate de instanță, Tokes are drept de recurs în 15 zile de la comunicare.
Decorat de Băsescu, distincție retrasă de Iohannis
Fostul preşedinte Traian Băsescu l-a decorat în decembrie 2009 pe Laszlo Tokes, la acea vreme europarlamentar, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, la 20 de ani după Revoluţie, pentru „mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.
Distincția i-a fost retrasă lui Tokes în martie 2016, de actualul președinte Klaus Iohannis. Motivul a fost că Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, într-un discurs ținut la Băile Tușnad în iulie 2013, să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
Ulterior, avocatul lui Tokes i-a chemat în judecată pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Dacian Cioloş, cel care a contrasemnat atunci decizia de retragere a Ordinului.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în 2021 rejudecarea cauzei şi soluţionarea fondului de către Curtea de Apel Bucureşti. Această instanță a decis acum să respingă cererea.
Tokes, considerat scânteia revoltei anti-Ceauşescu
Pe 16 decembrie 1989, a izbucnit un protest în Timișoara, după ce Securitatea și Miliția au vrut să îl evacueze din casă pe pastorul reformat Laszlo Tokes, azi în vârstă de 70 de ani, pentru că acesta făcuse comentarii critice la adresa regimului Ceaușescu în presa de la Budapesta.
Protestul a continuat la ultimul miting ținut la București de Nicolae Ceaușescu, pe 21 decembrie 1989. La nici două minute după ce fostul dictator a început să vorbească, mai multe persoane, neidentificate nici până azi, au venit dinspre Hotelul Athenee Palace, au spart cordonul format de Securitate și Miliție și, potrivit martorilor, au început să înțepe oamenii cu obiecte ascuțite. Manifestația s-a transformat în haos, iar oamenii speriați s-au împrăștiat pe străzile adiacente.
Pe 22 decembrie 1989, la ora 12.10, din cauza mulțimii care se pregătea să intre în sediul Comitetului Central al PCR, astăzi sediul MAI, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au plecat cu un elicopter de pe acoperișul clădirii, la inițiativa lui Victor Atanasie Stănculescu, cel care conducea Armata după ce ministrul Apărării, Vasile Milea, s-a sinucis. După câteva ore, soții Ceaușescu au fost prinși la Târgoviște.
Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost judecați la Târgoviște de un tribunal militar încropit în grabă, au fost acuzați, printre altele, de genocid, de prejudicierea economiei naționale și au fost împușcați.
Ulterior, asupra lui Laszlo Tokes au planat acuzații că ar fi fost spion al Ungariei şi că ar fi primit bani, cu chitanță, de la serviciile secrete ungare în perioada rezistenţei sale la Timişoara, dar Tokes a negat vehement și i-a dat în judecată atât pe fostul adjunct al contraspionajului Securităţii, Filip Teodorescu, cât și pe fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Ioan Talpeş.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro