„Trebuie o cooperare deplină între forţele politice maghiare. Totodată, contăm pe sprijinul Ungariei şi al vieţii politice din exterior, deoarece autonomia este o instituţie acceptată în lumea democratică”, a declarat Tokes.

Tokes s-a arătat, de asemenea, surprins de „isteria” care a izbunicit în România după anunţul legat de speranţa în autonomia Ținutului Secuiesc, dând exemple din istorie legate de aspiraţiile românilor, la acea vreme, către autonomie.

„Chiar românii au luptat în mod înverşunat pentru dobândirea autonomiei în Imperiul Habsburgic. Probabil, amnezia istorică i-a făcut să uite aceste lupte nobile duse în urmă cu 100-130 de ani. E trist că la 20 de ani după căderea regimului Ceauşescu încă se poate crea o atmosferă atât de duşmănoasă, naţional-şovinistă”, a afirmat Tokes.

Vicepreşedintele forului european nu vede un obstacol în Constituţia României, în ceea ce priveşte obţinerea acestei autonomii, întrucât i se pot aduce modificări astfel încât să fie respectată. „Constituţia nu este Sfânta Scriptură. Constituţia se schimbă, noţiunile se schimbă, democratizarea avansează. Vom reuşi, dacă nu vom da înapoi”, a spus Tokes.

 
 

Urmărește-ne pe Google News