„În ultima vreme, am aflat că oameni apropiați de președintele Trump îl flatează în mod public, în timp ce se pare că îl vorbesc de rău pe la sspate. Flatările par să fi atins apogeul. Duminică, secretarul de stat de la Casa Albă, Stephen Miller, l-a numit pe Trump ‘geniu politic’. În decembrie, într-o reuniune a cabinetului, vicepreședintele Pence l-a lăudat pe Trump cu atât de mult entuziasm, încât a declanșat ironii și comparații cu formele autoritare ale cultului personalității”, scrie în materialul The Washington Post.
Jurnaliștii noteză că acest comportament este unul nesincer, iar o dovadă în acest sens este cartea „Fire and Fury: Inside the Trump White House”, unde liderul de la Casa Albă este criticat de cei din anturajul său.
Astfel, cei de la Washington Post notează că flatările pe care eliterele le aduc liderului sunt obișnuite în regimuri autoritare, în regimuri în care este dezvoltat un cult al personalității în jurul acestuia. Exemplele oferite de jurnaliști sunt dictatorii Nicolae Ceaușescu, generalul Franco și Mobutu Sese Seko.
„În România, persoane publice l-au numit pe dictatorul Nicolae Ceauşescu ‘geniul din Carpaţi’, ‘sursa luminii noastre’, ‘comoara înţelepciunii şi carismei’, ‘marele arhitect’, ‘astru’, ‘luceafăr’. În Zair, Mobutu Sese Seko a fost numit un nou ‘Profet’ şi ‘Mesia’, iar ministrul de Interne a propus plasarea imaginii lui în locul crucifixelor. Lăudătorii dictatorului spaniol Francisco Franco l-au comparat cu Iuliu Cezar, Carol cel Mare, Napoleon, Carol al V-lea şi majoritatea regilor din ‘Epoca de Aur’ a Spaniei”, scriu jurnaliștii de la Washington Post.
Citește și: REPORTAJ| Radioamatorii, precursorii celor care ”înfierbântă” Facebook-ul, o tagmă ce refuză ”să se predea” (FOTO&VIDEO)