UPDATE: Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a declarat, după victoria lui Kovesi la CEDO, că „nu se comentează deciziile instanţelor, ele se respectă”.
Citește AICI detalii.
Totodată, președintele CCR Valer Dorneanu a afirmat: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”.
Citește AICI mai multe.
UPDATE: Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia Curții Constituționale de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.
“România a încălcat drepturile procurorului-șef al DNA, prin revocarea sa din funcție înainte de finalul mandatului”, anunță CEDO.
În decizia sa, CEDO notează că fostei șefe a DNA i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.
Instanța europeană consideră că Laurei Codruța Kovesi i-a fost încălcat și dreptul la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația lui Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării, că aceasta și-a încălcat atribuțiile atunci când a făcut declarații pentru declarații internaționale. Astfel, CEDO a decis că fosta șefă a DNA și-a exprimat punctele de vedere privind modificările aduse legilor justițiie, în limitele libertății de exprimare.
Judgment Kövesi v. Romania – treatment of former anti-corruption directorate chief violated the Convention https://t.co/mbrKPXGFGj#ECHR #CEDH #ECHRpress
— ECHR CEDH (@ECHR_CEDH) May 5, 2020
În plângerea depusă în urmă cu doi ani, Laura Codruța Kovesi afirma că
i-au fost încălcate mai multe drepturi.
“Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de «intervenientă», pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea”, se arată într-un răspuns al Laurei Codruța Kovesi, potrivit Europa FM.
Fosta șefă a DNA a arătat în plângerea la CEDO că nu a putut contesta decizia Curții Constituționale, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea deciziei Curții Constituționale.
Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție pe 9 iulie 2018, printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după o decizie a Curții Constituționale.
Procedura de revocare a demarat însă pe 22 februarie, când ministrul justiției de atunci, Tudorel Toader, a prezentat un raport cu 20 de “acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”.
Raportul ministrului justiției referitor la șefa DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.
În replică, ministrul Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională în cazul acestui refuz, iar CCR a constatat, în 30 mai, existența unui conflict juridic de natură constituțională, pe acest subiect, între ministrul justiției și președintele Klaus Iohannis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro