UPDATE 14:17: Laura Codruța Kovesi a declarat la Digi 24 că este rezervată până la momentul în care va primi o înștiințare oficială privind desemnarea ei în funcția de procuror-șef european.
”Ceea ce a ținut de mine eu am făcut în fața comisiei tehnice și a Parlamentului european și apoi am așteptat. Între timp mi-am exercitat datoria la parchetul European. Am să aștept în continuare decizia finală și această procedură să se încheie”, a declarat Kovesi.
”Laura-Codruța Kövesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a anunțat pe Facebook europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Mai mulți parlamentari europeni au reacționat pe rețele de socializare după votul de marți.
News buzzing in the corridors: the appointment of Laura Kövesi as European Public Prosecutor has been finally agreed. Excellent news!! 👏👍 #EPPO Congratulations @c_kovesi
— Sophie in ‘t Veld (@SophieintVeld) September 19, 2019
Votul din Consiliul COREPER a avut loc după ce marți, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: Parlamentul European pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.
Laura Codruța Kovesi nu a fost susținută de România
În plenul Consiliului COREPER votul a fost secret și nu se știe cum a votat România.
Totuși, premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri seara că reprezentanții oficiali ai României de la Bruxelles nu o vor susține pe fosta șefă a DNA.
Surse citate de Digi 24 au declarat, însă, că ambasadorul României, Luminița Odobescu a votat pentru Kovesi după ce președintle Klaus Iohannis i-a cerut acest lucru.
Funcția de procuror-șef european e ca și asigurată
În urma votului de joi, Kovesi este aproape sigur procuror-șef al Parchetului European. Urmează în continuare mai mulți pași strict procedurali, dar votul din Consiliul COREPER o transformă pe fosta șefă a DNA în candidatul principal.
Urmează o viitoare întâlnire între echipele de negociere ale Consiliului UE și Parlamentului European, dar aceasta este strict formală pentru a stabili că ambele instituții sunt de acord cu desemnarea lui Kovesi în această funcție.
După acest pas, numirea urmează să fie validată de plenul Parlamentului European, a explicat Siegfried Mureșan.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!