Înmânarea premiilor a început vineri, la ora 12.00, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran din Timișoara. Printre invitați se numără șefa DNA, Liviu Avram și Radu Vâncu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Societatea Timișoara oferă an de an aceste premii unor personalități din România care au promovat democrația și valorile europene, dar și principiile Proclamației de la Timișoara.

Premiul „Speranţa” pe anul 2017 a fost acordat Direcției Naționale Anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar șefa DNA a venit la Timișoara să-și ridice distincția.

După ce șefa DNA a vorbit despre însemnătatea Premiului „Speranța”, reprezentanții Societății Timișoara „au acordat” și Premiul „Secera și Ciocanul”, care înseamnă, de fapt, două diplome pe numele Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. La momentul respectiv, din sală s-a scandat „DNA să vină să vă ia”.

Premiul „Alexandra Indrieş” i-a fost acordat scriitorului și jurnalistului Radu Vancu. Alexandra Indrieş, pe numele ei adevărat Gloria Lilin, fost deţinut politic, scriitor, membru fondator al Societăţii „Timişoara” și editorialist la ziarul „Timişoara”, a murit în 1993.

Premiul pentru jurnalism civic „Oscar Berger” i-a fost acordat jurnalistului Liviu Avram. Oscar Berger a fost regizor, redactor-șef și director al ziarului „Timișoara”, până la moartea sa, în 2013.

Premiul „Ion Monoran” a ajuns la istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor. Ion Monoran, poet, membru fondator al Societăţii şi ziarului „Timişoara” – la care a scris până la moartea sa, în 1993 -, a fost cel care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piaţa Maria din Timişoara, moment esenţial în declanşarea Revoluţiei.

DNA a avut, vineri, prima reacție în privința modificărilor aduse Codului de Procedură Penală, criticându-le și afirmând că pot da naştere unor interpretări în favoarea inculpatului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News