Kovesi a explicat că a primit mai mulţi bani pentru bugetul Parchetului European, dar nu și aprobarea de a angaja mai mulţi oameni.
„Încă nu avem suficiente resurse. Avem nevoie de mai mult personal, încă cel puţin 50 de persoane aici, în Luxemburg, pentru a putea avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari şi pentru a trata toate cazurile pe care le vom primi. Sper că pentru anul viitor vom primi mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou? Nu, ar trebui să folosim banii într-un mod înţelept. Ar trebui să folosim banii pentru a angaja mai mulţi oameni, pentru că avem nevoie de mai mulţi oameni. Aşa că acum mă aflu în situaţia (în care cer organului decizional al EPPO) să returnez nişte bani (Comisiei Europene), pentru că… nu avem aprobarea de a angaja mai mulţi oameni.
Laura Codruța Kovesi:
Șefa Parchetului european a mai declarat că a observat că există discrepanţe uriaşe între statele membre UE, unele dintre acestea raportând doar câteva cazuri de fraudă cu fonduri europene, în timp ce altele au investigat „sute” de cazuri.
„Avem state membre care au investigat cinci sau şase cazuri într-un an. Alte state membre au investigat sute de cazuri într-un an. În opinia mea, nu există nicio ţară curată. În acele state membre în care numărul de cazuri nu a fost atât de mare, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt curate. Poate că nu au detectat infracţiunile; poate că nu au tratat acest fenomen ca pe o prioritate. Acum, având EPPO, acest lucru se va schimba”, a declarat Kovesi.
Parchetul European a înregistrat până în prezent, conform șefei instituției, mai mult de 300 de cazuri care i-au fost sesizate de la lansarea sa la 1 iunie.
Prima punere sub acuzare a fost estimată de Laura Codruța Kovesi a avea loc până la sfârșitul anului 2021.
FOTO: EPA