Când a vorbit despre educaţia primită de la părinţii şi bunicii ei, a precizat în special ce a învățat de la aceștia. Laura Codruța Kovesi a mărturisit că este o persoană credincioasă, datorită bunicilor ei, și chiar a mers la biserică, înainte de audierea din Parlamentul European.
„Bunicii m-au învățat să mă rog. Cred în Dumnezeu, mă duc la biserică şi în România, dar înainte de audierea în Parlamentul European, am fost la o biserică ortodoxă din Bruges (Belgia-n.r.). Erau mulți români. Nu mă așteptam. Erau peste 80 de persoane. A fost o slujbă impresionantă. A fost extraordinar. Am fost impresionată că erau mulți copii. Am văzut mulți copii, cred că vreo 30-40. Este puțin trist să vezi așa mulți copii români în altă țară crescând cu regulile altor țări pentru că nu au de ales, probabil.
Aceasta a mai spus că a fost întâmpinată foarte bine și s-a simțit ca acasă, vorbind românește, iar după slujbă a primit sarmale și cozonac. Dar cel mai mult a impresionat-o faptul că oamenii erau informați despre situația din țară și că știau de ce se află în Belgia.
„Oamenii m-au încurajat, lucru care m-a impresionat. Știau ce se întâmplă în România. Mi-au zis că urmăresc știrile. Știau de ce sunt în Belgia și m-au încurajat. Au zis că-mi țin pumnii, a povestit fosta șefă DNA”.
În același interviu, fosta șefă a DNA a vorbit și despre educația primită și ce sfaturi a primit de la părinții săi, dar și ce fel de oameni erau aceștia.
„De la părinţii mei am învăţat, în primul rând, să fiu corectă în tot ce fac şi să fiu sinceră cu oamenii şi să-i tratez pe toţi în mod egal. Părinţii mei au fost, pentru că tata nu mai este, buni tot timpul cu oamenii din jurul lor, au fost buni cu noi. Acesta este cel mai important lucru pe care l-am învăţat de la ei”, a mărturisit Laura Codruţa Koves, la emisiunea „La Radio cu Andreea Esca”, de la Europa FM.
Ea şi-a amintit și despre momentele frumoase petrecute în copilărie, alături de verişorii săi şi de bunici, la ţară.
„Erau activităţile obligatorii, ca să zic aşa (muls vaca, întors otava, scos cartofi-n.r.). Ne strângeam mulţi copii din sat, toţi făceam acelaşi lucru. Câteodată mai uitam pentru ce suntem acolo şi mai aveam probleme că mai plecau vacile noastre în altă direcţie. Ajutam tot timpul bunicii la activităţile zilnice. Era regulă: joaca, joacă, dar ne facem şi treaba”, a spus Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruța Kovesi, care a fost deja audiată în Parlamentul European pentru noul post, a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României.
Acest interviu vine la puțin timp după ce aceasta a câștigat încrederea comisiei LIBE. Kovesi a obținut 26 de voturi în Comisia LIBE. Francezul Jean-Francois Bohnert: 22 de voturi. Șanse mari pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European.
Procurorul-şef european va fi numit de către Parlamentul European şi Consiliul European, de comun acord, pentru un mandat de șapte ani.
Parchetul Europea va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene (UE), cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.
FOTO – epa
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro