„EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE. Prin urmare, este de datoria mea să reactionez dacă văd evoluții care merg în direcția opusă. Ceea ce văd în aceste amendamente propuse este intenția de a dezincrimina parțial infracțiunea de abuz în funcție. Dacă aceste modificări ar fi adoptate ar afecta investigațiile EPPO și ar scădea nivelul existent de protecție a intereselor financiare ale UE în România”, a declarat Laura Codruța Kovesi, pentru G4media.
Kovesi a mai spus că va sesiza Comisia Europeană dacă amendamentul trece și de Camera Deputaților.
„Acesta este motivul pentru care vom urmări cu atenție următorii pași ai procedurii legislative și vom fi pregătiți să aducem această problemă în atenția Comisiei Europene, inclusiv în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept”, a spus Șefa Parchetulul European.
Conform amendamentului votat în Senat de către PSD, PNL și UDMR, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu ar mai fi considerată infracțiune. Proiectul va ajunge la Camera Deputaților, for decizional.
Prevederea este una similară celei introduse, în 2017, prin OUG13, care a generat proteste cu sute de mii de oameni. Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu a încercat atunci să introducă pragul de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, dar ordonanța a fost retrasă înainte să intre în vigoare ca urmare a protestelor.
Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a spus, într-o reacție avută pe Facebook, că „modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”.
USR și Reper au lanst un apel la proteste în fața Palatului Victoria ca urmare a adoptării de către Senat a proiectului de modificare a codului penal în privința abuzului și neglijența în serviciu.