S-au afișat rezultatele finale la Bacalaureat. Ce s-a schimbat după contestații
UPDATE ora 12:35. Laura Codruța Kovesi a refuzat din nou să se prezintă în fața comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Urmare a celui de-al treilea refuz al șefei DNA, comisia de anchetă a făcut o sesizare la Ministerul Justiției. Propunerea a fost votată cu 7 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. Totodată, comisia i-a trimis o scrisoare Laurei Codruța Kovesi. Parlamentarii îi vor cere șefei DNA să răspundă în scris dacă a fost acasă la Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor din 2009.
Laura Codruța Kovesi a refuzat de fieccare dată să se prezinte în fața comisiei care anchetează alegerile prezidențiale din anul 2009. „Având în vedere că nu am cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, nu mă voi prezenta în data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la şedinţa comisiei de anchetă”, a motivat șefa DNA refuzul de a se prezenta în fața comisie a doua oară când a fost chemată.
La începutul lunii mai, Parlamentul a modificat Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului și a decis că persoanele citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să se prezinte, iar cele care refuză să furnizeze informaţiile solicitate pot fi acuzate de obstrucţionarea aflării adevărului.
Citește și: Cine sunt pensionarii de lux ai României. Câștigă 10.000 de lei pe lună!
Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 a audiat mai multe persoane implicate în turul noi al alegerilor prezidențiale din 2009, printre care și fostul candidat al PSD, Mircea Geoană, jurnalistul Dan Andronic, care a lansat inițial informațiile privind întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea, din noaptea alegerilor, fostul primarul al sectorului 2, Neculai Onțanu, sau fostul șef al campaniei lui Traian Băsescu, Vasile Blaga. Mircea Geoană le-a cerut parlamentarilor să cerceteze cine l-a filat când a fost în vizită la Sorin Ovidiu Vîntu.
Plenul Parlamentului a decis, în ultima ședință, cu 207 voturi pentru, 101 împotrivă şi 12 abţineri, ca activitatea comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 să se prelungească și în perioada 1 iulie – 1 septembrie. Opoziția a votat împotrivă.
Liderul PMP Traian Băsescu a cerut, în plenul reunit, să se ancheteze și corectitudinea alegerii lui Alexandru Ioan ca domn al Principatelor Române în 1859.
Parlamentul continuă ancheta în cazul dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, deși Parchetul General a anunțat, pe 27 iunie, clasarea dosarului alegerilor din 2009, procurorii stabilind că „nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni”.
Citește și: EXCLUSIV/ Monica Anghel a ajuns pe masa de operație! Ce diagnostic i-au pus medicii
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro