VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

„Sunt foarte onorată pentru acest vot, sunt foarte bucuroasă. Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român, acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta cu corupţia şi au susţinut statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, aștept decizia decidenților europeni. Pot să spun că m-am înscris singură în această procedură ca procuror profesionist. Nu am avut sprijinul Guvernului de la București, nici nu l-am cerut. Va fi o decizie politică, în urma negocierilor între PE şi Consiliul UE. Sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să așteptăm decizia care se va lua. Ceea ce a depins de mine, eu am făcut. Mulțumesc tuturor celor care m-au susținut”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la sosirea pe Aeroportul Henry Coandă.

Kovesi a mai spus că este alături de magistrații români, în protestele declanșate după adoptarea Ordonanței care modifică legile justiției.

Am să mai fac o singură precizare. Aș vrea să vă spun că sunt alături de colegii mei, procurori și judecători, pentru tot ce se întâmplă în acest moment în justiția din România. Este extrem de grav! Este un protest, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiției de către politic, iar toate recomandările europene, GRECO ori cele ale Comisiei de la Veneția au fost încălcate” a mai spus Laura Codruța Kovesi.

A obținut 26 de voturi

Laura Codruța Kovesi este, în acest moment, cel mai potrivit candidat pentru funcția de procuror-șef european, a decis miercuri LIBE, Comisia pentru libertăți civile.

Votul a fost secret, iar fosta șefă a DNA a obținut 26 de voturi, în timp ce contracandidații ei au primit 22, respectiv un singur vot. Victoria de astăzi nu înseamnă însă neapărat că Laura Codruța Kovesi va fi viitorul procuror-șef al Parchetului European, pentru că mai sunt suficienți pași de parcurs până la o eventuală numire. Anterior votului din Comisia LIBE, susținerea pentru Laura Codruței Kovesi a venit și de la Comisia pentru Control Bugetar (CONT).

Câștigătorul urmează să fie numit de comun acord de Parlamentul European și Consiliul UE, prin negocieri. În cazul în care clasamentul rezultat în urma audierilor din comisiile parlamentare va fi diferit de votul final din COREPER, va urma o negociere între PE si Consiliu, În urma acestor discuții, Kovesi va afla dacă a fost aleasă procuror european.

Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin


Citește și: OPINIE | Fostul șef al SIE Claudiu Săftoiu, analiză despre alegerile de peste Prut: Republica Oligarhică Moldova


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News