Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European, spune că numai daunele cauzate de frauda TVA se ridică la 30-60 de miliarde de euro anual la nivelul Uniunii Europene. În plus, se cunosc din ce în ce mai multe cazuri de utilizare abuzivă pe scară largă a subvențiilor UE. „Cu Parchetul European, avem în sfârșit puterea și resursele de a urmări infractorii cu guler alb la nivel european”, spune Kovesi.

„Kovesi este cea mai bună alegere pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. E ca un Pitbull”, susţine Sophie in ‘t Veld, europarlamentar.

Cât de vigilentă va fi cu fondurile europene de relansare, în valoare de 1.800 de miliarde

„Aceste sume enorme nu fac decât să mărească nevoia Parchetului European. Cu fondul de relansare post-corona există mai multă flexibilitate și mai puțină transparență și, prin urmare, un risc crescut de abuz. Parchetul European devine important în acest sens, ca protector al banilor europeni. Vrem să recuperăm efectiv banii, dacă este necesar. Dosarele tratează corupția sistematică și atacurile împotriva statului de drept în UE. Parchetul European devine parte a apărării acestui stat de drept”, spune Laura Codruţa Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi precizează că Uniunea Europeană trebuie să aloce bani pentru funcţionarea Parchetului European.

„Avem un buget de doar 38 de milioane, dar cu aceşti bani abia se poate finanța un serviciu de urmărire penală într-un stat membru mic. Așa că acum am patru roți, dar nu am motor. Și sunt deja peste 3.000 de fișiere care ne așteaptă. Dacă UE nu dorește Parchetul European doar pentru simbolism, trebuie adăugați bani. Am nevoie de cel puțin 55 de milioane”, susţine Kovesi.

„Ne lipsește încă bugetul pentru a instala o divizie crucială de avocați și analiști financiari aici, la sediul central. Avem cu adevărat nevoie de ei pentru a fi eficienţi și decisivi”, adaugă Kovesi.

Procurorul-şef al Parchetului European a reamintit că nicio ţară din UE nu are mâinile curate în privinţa utilizării fondurilor europene. La mijlocul lunii octombrie, Laura Codruța Kovesi, spunea că „nu există stat curat în UE”.

Întrebată de problemele legate de fraudarea subvenţiilor UE din Ungaria, Kovesi a precizat că atunci când a luptat împotriva corupției ca procuror în România, au existat aproape întotdeauna legături cu cazuri din Ungaria și Bulgaria. „Cunosc bine regiunea, însă acum sunt procuror în numele UE. Și credeți-mă: nicio țară din UE nu are mâinile curate”.

Kovesi a explicat cum va funcţiona Parchetul European

„Vom lucra cu camere permanente, cu trei procurori de la colegiu în fiecare Cameră. Într-un caz din România, de exemplu, punem procurori olandezi, luxemburghezi și slovaci în Cameră, iar acel trio va supraveghea ancheta. Aceștia pot apela la expertiza românului din colegiu pentru sfaturi, dar toate deciziile importante vor fi luate în Camera respectivă. Furia în rândul cetățenilor cu privire la utilizarea abuzivă a subvențiilor UE este mare, ceea ce determină euroscepticismul. În cel mai bun caz, Parchetul European poate elimina o parte din acea furie”, a mai spus Kovesi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News