„Dacă vorbim despre corupție, există în aproape toate statele, nu doar în statele din Uniunea Europeană”, a explicat Kovesi pentru Euronews.
Procurorul european a vorbit apoi despre statele care au refuzat să facă parte din organismul european, respectiv Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca şi Irlanda.
„Vom cerceta anumite infracţiuni comise în legătură cu aceste state membre, cu cetăţenii săi sau pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autorităţile acestor state şi vom aplica instrumentele de cooperare judiciară disponibile în prezent”, a spus procurorul european, preluat de Mediafax.
Întrebată de corupţia din România după ce a părăsit DNA, Laura Codruţa Kovesi a spus că îi este greu să comenteze ce se întâmplă la Direcţia Anticorupţie, la doi ani după ce a plecat din fruntea instituţiei.
Totuşi, procurorul-șef european a mai precizat că „independenţa justiţiei a fost afectată constant prin atacuri şi modificări legislative”.
Laura Kovesi se pregăteşte pentru eventuale critici împotriva acestei instituției pe care o conduce. „Mă aştept la atacuri împotriva instituţiei şi împotriva procurorilor”, a explicat ea.
Din decembrie 2019, activitatea instituţiei pe care Laura Kovesi o conduce este blocată de Malta, stat european ce nu a oferit până acum vreun candidat eligibil pentru instituţia europeană.