Aflată în Republica Moldova, Laura Codruța Kovesi a demontat teoria potrivit căreia țările din Europa de Est ar fi mai corupte față de cele din Vest. Aceasta este de părere că niciun stat nu ar fi curat ca lacrima.

„M-am confruntat de multe ori cu alegația că țările din Europa de Est, inclusiv România, sunt mai corupte decât cele din Occident, dar un astfel de plasament nu are sens. Trebuie să privim dincolo de aparențe și statistici. În realitate, corupția a fost și continuă în mare măsură să fie tolerată peste tot. Nu există o țară curată”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la Universitatea de Stat din Republica Moldova.

„Justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție”

Șefa Parchetului European le-a mai transmis studenților că, în opinia ei, legea „este egală pentru toată lumea”, deși vor exista mereu oameni tentați să-și rotunjească rapid și ilegal conturile. Este totuși optimistă că, la un moment dat, corupția va fi învinsă.

„Ceea ce am reușit este să arătăm, în primul rând, că instituțiile publice din România au fost funcționale, eficiente și mai ales, da, corupția poate fi învinsă. Am văzut direct prin munca mea, importanța vitală a capacității de a face dreptate, cu alte cuvinte, a statului de drept. Unii oameni vor fi mereu tentați să încalce statul de drept, totdeauna vor exista provocări și lupte”, a declarat ea.

În continuare, Laura Codruța Kovesi a subliniat că justiția este „primul domeniu care trebuie curățat de corupție”, mai ales că oamenii nu mai au, de regulă, încredere în instituțiile statului.

„Au percepția că justiția cedează intereselor politice, care nu sunt capabile să securizeze străzile orașelor lor”, a mai spus șefa Parchetului European.

Sprijin pentru Republica Moldova

În final, Laura Codruța Kovesi și-a arătat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Îmi doresc ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene nu pentru că este un grup select, ci pentru că înseamnă ceva pentru voi. Nu pentru că vreți Europa pe partea voastră, ci pentru că voi înșivă vă simțiți europeni”, a încheiat procurorul-șef al Parchetului European.

Urmărește-ne pe Google News