Kovesi a primit Legiunea de onoare în grad de Cavaler de la ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul. Ceremonia a avut loc marți, de la ora 18, la Ambasada Franței. Legiunea de onoare reprezintă cea mai înaltă distincție civilă și militară din Franta, fiind instituită în anul 1802.
Șefa DNA a fost emoțoniată și a primit distincția cu lacrimi în ochi.
„Cred că nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul șef al DNA, cred că este o zi a Direcției Naționale Anticorupție, este o zi a noastră, a tuturor, a celor care lucrăm în fiecare zi în DNA. Cred că această medalie este a tuturor colegilor. (…) Sunt foarte emoționată (…). Doresc să dedic această distincție familiei mele care întotdeauna m-a susținut și la bine, dar mai ales la greu, și tuturor colegilor care ați fost alături de mine și sunteți alături de mine”, a afirmat Kovesi, potrivit Agerpres.
„Tânără sportivă talentată, ați fost selecționată în echipa națională de junioare de baschet feminin a României, cu care ați câștigat titlul de vicecampioană europeană în 1989. Această perioadă sportivă intensă nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastră. (…) Aveați 33 de ani când președintele României, Traian Băsescu, v-a numit, în 2006, procuror general (…) Anul 2006, care precedă aderării efective a țării dumneavoastră la Uniunea Europeană, reprezintă debutul unei extraordinare provocări! De fapt, ați fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al României și, totodată, cea mai tânără”, a spus Francois Saint-Paul.
Ambasadorul Franței a mai subliniat faptul că, datorită șefei DNA, „imaginea justiției în România se schimbă de la o zi la alta”.
Franța a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Național al Meritului, în grad de ofițer.
Laura Codruța Kovesi este procuror șef DNA din anul 2013. Anul acesta, în luna aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acesteia în fruntea DNA pentru un mandat de încă trei ani.
La începutul acestei luni, Laura Codruța Kovesi a participat la summit-ul anticorupție de la Londra, unde a fost tratată „ca un star rock”, potrivit publicației The Economist.
”Cazul Hexi Pharma este un exemplu al luptei anticorupție din România. Scandalul a fost dezvăluit de jurnaliști de investigație și autoritățile statului au reacționat rapid și au început anchetele. Sistemul judiciar din România a devenit din ce în ce mai independent de când a intrat în Uniunea Europeană în 2007. Noul procuror general, numit în aprilie de un președinte care a fost ales pentru că a susținut lupta anticorupție, instrumentează cazul Hexi Pharma cu zel.