Kovesi a primit Legiunea de onoare în grad de Cavaler de la ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul. Ceremonia a avut loc marți, de la ora 18, la Ambasada Franței. Legiunea de onoare reprezintă cea mai înaltă distincție civilă și militară din Franta, fiind instituită în anul 1802.
Șefa DNA a fost emoțoniată și a primit distincția cu lacrimi în ochi.
„Cred că nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul șef al DNA, cred că este o zi a Direcției Naționale Anticorupție, este o zi a noastră, a tuturor, a celor care lucrăm în fiecare zi în DNA. Cred că această medalie este a tuturor colegilor. (…) Sunt foarte emoționată (…). Doresc să dedic această distincție familiei mele care întotdeauna m-a susținut și la bine, dar mai ales la greu, și tuturor colegilor care ați fost alături de mine și sunteți alături de mine”, a afirmat Kovesi, potrivit Agerpres.
„Tânără sportivă talentată, ați fost selecționată în echipa națională de junioare de baschet feminin a României, cu care ați câștigat titlul de vicecampioană europeană în 1989. Această perioadă sportivă intensă nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastră. (…) Aveați 33 de ani când președintele României, Traian Băsescu, v-a numit, în 2006, procuror general (…) Anul 2006, care precedă aderării efective a țării dumneavoastră la Uniunea Europeană, reprezintă debutul unei extraordinare provocări! De fapt, ați fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al României și, totodată, cea mai tânără”, a spus Francois Saint-Paul.
Ambasadorul Franței a mai subliniat faptul că, datorită șefei DNA, „imaginea justiției în România se schimbă de la o zi la alta”.
Franța a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Național al Meritului, în grad de ofițer.
Laura Codruța Kovesi este procuror șef DNA din anul 2013. Anul acesta, în luna aprilie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acesteia în fruntea DNA pentru un mandat de încă trei ani.
La începutul acestei luni, Laura Codruța Kovesi a participat la summit-ul anticorupție de la Londra, unde a fost tratată „ca un star rock”, potrivit publicației The Economist.
”Cazul Hexi Pharma este un exemplu al luptei anticorupție din România. Scandalul a fost dezvăluit de jurnaliști de investigație și autoritățile statului au reacționat rapid și au început anchetele. Sistemul judiciar din România a devenit din ce în ce mai independent de când a intrat în Uniunea Europeană în 2007. Noul procuror general, numit în aprilie de un președinte care a fost ales pentru că a susținut lupta anticorupție, instrumentează cazul Hexi Pharma cu zel.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!