În urma selecției organizate de specialiștii unui Comitet special de selecție, Kovesi s-a clasat pe primul loc dintre candidați.

În urma unui interviu care a avut loc la finalul săptămânii trecute, fostul procuror-șef al DNA apare pe listă alături de alți doi candidați, Jean – Francois Bohnert din Franța și Andres Ritter din Germania.

 

Comitetul de selecție a trimis lista scurtă de trei nume la Parlamentul European și Consiliul UE, iar dintre cele trei nume va fi ales de Parlamentul European câștigătorul competiției, scrie G4Media.

Votul Parlamentul European și cel din Consiliul UE, în urma cărora va fi ales viitorul procuror-șef al Parchetului European, vor avea loc la finalul lunii februarie și începutul lunii martie.

Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care e candidatul, fiind una exclusiv europeană. Acest juriu este format din 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute.

Din România, în afară de Kovesi, au mai fost alte două candidaturi care ar fi fost respinse.

Mai mulți procurori din tote țările Uniunii Europene și-au depus candidatura pentru această funcție. Din țara noastră au fost trei persoane, două dintre ele fiind respinse și doar Kovesi fiind acceptată.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef DNA pe 9 iulie 2018, de președintele Klaus Iohannis la cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader. În prezent, Kovesi este procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului General.

Ce este Parchetul European:

Potrivit site-ului consilium.europa.eu, misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR.

Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.

Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020.


Citește și: Campionissima Andreea Mogoș! Verișoara fotbalistului Vasile Mogoș este multiplă medaliată la scrimă în scaun cu rotile!


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News