Cuprins:
Laura Crișan a fost reținută în noaptea de miercuri spre joi, 23/24 octombrie, alături de ceilalți doi inculpați. Acuzațiile procurorilor au fost: omor calificat, distrugere şi nerespectarea regimului materialelor explozive. Totul s-a făcut „din interes material”, au precizat anchetatorii. Adică pentru moștenirea lăsată de afacerist.
O zi mai târziu, Curtea de Apel București a decis ca Laura Crișan și presupușii complici să fie puşi în libertate, dar decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore.
La ieșirea din instanță, femeia a negat că a fost implicată în moartea lui Ioan Crișan. În plus, a negat și că a avut o stare conflictuală cu tatăl ei, precizând că au fost „discuții normale, ca între tată și fiică”. Întrebată despre motivul pentru care a scos cei 100.000 de euro de la bancă, din contul tatălui ei, la două luni după moartea acestuia, ea a răspuns: „Cred că e dreptul meu”.
Acum, potrivit referatului de propunere a arestării preventive întocmit de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție și consultat de Libertatea, Laura Crișan este acuzată de trei infracțiuni de instigare în cazul crimei de acum trei ani, de la Arad: la omor calificat, la distrugere și la nerespectarea regimului materiilor explozive.
Crima, „cu premeditare şi din interes material”
Referatul de propunere a arestării preventive pentru cei trei inculpați, Bogdan Adrian Horodincă, Sebastian Ilie Bulbuc și Laura Crișan (Bîlcea), începe cu descrierea crimei.
„În sarcina inculpaţilor Bulbuc Sebastian Ilie şi Horodincă Adrian Bogdan s-a reținut că la data de 27 mai 2021 au procurat un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil Alcatel, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deținută, transportată şi folosită fără drept şi l-au plasat în autoturismul numitului Crişan Ioan, iar la data de 29 mai 2021, ora 6.59, acționând cu premeditare şi din interes material, l-au detonat de la distanță în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad. Inculpaţii au fost instigați la comiterea faptei de către inculpata Bîlcea Laura-Oana”, arată anchetatorii.
Cauza morții lui Ioan Crișan
Raportul medicului legist a explicat concret cum a murit milionarul Ioan Crișan: „Insuficiență respiratorie acută, survenită în urma unor leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie şi de ardere cu temperaturi foarte ridicate, situate pe suprafețe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare”.
Anchetatorii au mai scris în referatul propunerii de arestare preventivă a celor 3 și ce au găsit la locul exploziei. Este vorba despre doi explozivi militari puternici, dispozitivul fiind plasat în spatele scaunului şoferului.
Relația tată-fiică, aproape inexistentă. Crișan a anunțat că o dezmoștenește
Anchetatorii au stabilit că relația dintre Ioan Crișan și Laura Crișan (Bîlcea) s-a deteriorat în ultimii ani, iar ultima comunicare dintre cei doi a avut loc pe 21 aprilie 2021, adică cu o lună înaintea crimei, scrie în referatul de propunere a arestării preventive consultat de Libertatea.
Procurorii susțin că femeia era nemulțumită de situația ei materială, iar martorii audiați la Parchet au povestit că, doar cu câteva săptămâni înaintea asasinatului, a existat o ceartă aprinsă tată-fiică, în urma căreia Ioan Crișan i-a spus acesteia că o va dezmoșteni din cauza „nemulțumirilor legate de stilul de viață al acesteia”.
Mai precis, milionarul era supărat că femeia, care avea și doi copii, „nu desfășura nicio activitate care să îi aducă venituri constante”, deși la acel moment era avocat la baroul Arad, și tot omul de afaceri îi suporta cheltuielile, susțin anchetatorii.
Mai mult, Ioan Crișan era îngrijorat de viitorul afacerilor sale și „nemulțumit de faptul că nu se putea baza pe ea” și atunci omul de afaceri s-a gândit să apeleze la fostul ginere, căruia să-i propună să preia treptat conducerea afacerilor.
Laura Crișan a scos din bancă peste 100.000 de euro la două luni după crimă
Procurorii au mai stabilit că scopul crimei a fost interesul material, acest lucru fiind conturat după cercetări ample, care au implicat mai multe metode specifice anchetatorilor, inclusiv interceptări. Totodată, crima a fost făcută cu premeditare, mai arată oamenii legii.
Ulterior crimei, adică pe 9 iulie 2021, Laura Crișan a mers la bancă și a scos 101.000 de euro în numerar, în baza certificatului de moștenitor. După numai două ore, procurorii susțin că femeia a purtat o discuție scurtă cu un bărbat, „cel mai probabil cu Bulbuc Sebastian Ilie”, iar „din acel moment, în standardul financiar” al celor doi presupuși complici „poate fi observată o creștere semnificativă”.
Însă, spre finalul anului 2021, mai notează procurorii în referatul de propunere a arestării preventive consultat de Libertatea, relația dintre Sebastian Bulbuc și Bogdan Horodincă s-a deteriorat, Horodincă bănuindu-l pe Bulbuc că „a păstrat considerabil mai mulți bani din plata obținută pentru fapta descrisă”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Zagura • 25.10.2024, 15:23
Presupuneri, presupuneri... Cred mai degrabă că madam Crișan n-a contribuit cum trebuie la campania electorală a cuiva, dar procurorii n-au dovezi certe nici după trei ani, altfel judecătorii nu i-ar lăsa liberi pe toți trei. Distragerea atenției muritorilor de rând funcționează, de exemplu este trecut sub tăcere posibilul conflict de interese în care se află candidatul Ciolacu la prezidențiale de pe poziția de prim-ministru în funcție. Adică el organizează și supraveghează alegerile la care tot el candidează. Dar Curtea Constituțională probabil se uită în altă parte.
gheorghe_2 • 25.10.2024, 12:37
Nici o instanță de la noi, indiferent cât de hoață sau incompetentă, nu dă drumul din arest unora acuzați de omor, dacă Parchetul are măcar o fărâmă de dovadă împotriva lor. Mai ales într-un caz ca ăsta, când fapta s-a comis prin mijloace care puneau în pericol multe alte persoane. Că nu s-a aprobat arestul nu înseamnă altceva decât că organele noastre n-au nici cea mai mică urmă de dovadă, absolut nimic, și încearcă să dreagă busuiocul dând drumul la părți din rechizitoriu în presă, ca să arate că ei muncesc și ticăloșii de judecători nu vor să-i ajute. Iar presa îi sprijină