În partea stângă a fluturașului, este afișată o imagine cu jumătate din fața candidatei, cu mesajul „Știi de ce” deasupra siglei formațiunii. În partea dreaptă, chipul Laurei Jokela este acoperit de o burka, iar sloganul este „Vă place să mergeți ca în străinătate la est de Helsinki?”.
„Dacă cineva simte că imaginea este rasistă, se poate întreba de ce se simte așa”, a declarat Jokela.
„Dacă motivul este o femeie finlandeză care poartă burka, puteți reflecta asupra propriilor prejudecăți, de ce provoacă sentimente negative”, a continuat ea.
„De ce este important scandalul cauzat de anunțul meu electoral și discuția care a urmat? Pentru că este important să putem discuta chestiuni neplăcute, iar conversația să rămână liberă”, a comentat Jokela, într-o postare pe Facebook.
Unii oameni sunt dispuși să restricționeze, să cenzureze sau chiar să interzică o conversație sub pretextul de a nu supăra.
Laura Jokela, pe Facebook:
„În prezent este mai liber să spui că există mai multe sexe decât că există culturi care asupresc femeile care s-au cuibărit aici în Finlanda“, a insistat ea.
Jokela spune că a fost amenințată cu moartea
„Singura modalitate de a apăra discuțiile libere și democrația în viitor este să îndrăznim să vorbim și despre lucruri neplăcute. Chiar dacă cineva vrea să te omoare. Voi distribui câteva dintre mesajele primite în secțiunea de comentarii unde puteți citi feedback-ul primit”, a conchis candidata.
Unele mesaje online au susținut afișul de campanie al candidatei. „Faci o treabă grozavă”, a spus cineva, în timp ce altul s-a oferit să înmâneze fluturașii în numele ei. „Este păcat că nu putem face nimic în privința criminalilor imigranți care invadează Finlanda” și „poliția este deja neputincioasă”, a scris acesta.
Dar majoritatea comentariilor au fost critice față de poziția ei și a partidului ei, unde cel mai popular candidat și mai mulți parlamentari au condamnări judecătorești pentru infracțiuni legate de rasism și unde a existat o istorie recentă a activiștilor de partid care susțin grupurile neonaziste interzise, își declară sprijinul pentru fascism și susțin cauzele etno-naționaliste, scrie Euronews.
„Desigur că vor atenția și vor să reacționăm, știm asta”, a spus Habiba Ali, un consilier local social-democrat din Espoo, la vest de Helsinki.
„Dar, în același timp, nu putem să fim liniștiți în privința rasismului pe care îl promovează și a modului în care se comportă.”, a declarat ea.
„Este o imagine cu adevărat rasistă”
„Este o imagine cu adevărat rasistă”, a continuat Ali, care a vorbit anterior despre abuzurile rasiste și de gen pe care le-a primit în campania electorală, în timpul ultimului ciclu electoral parlamentar din Finlanda: amenințările cu viol și violență împotriva ei cauzate de faptul că este o imigrantă.
Primul membru al parlamentului Finlandez născut în Somalia, Said Ahmed, candidează pentru partidul Alianța de Stânga și locuiește în suburbiile de est ale Helsinki.
În 2022, a fost numit eprezentant special al ministrului finlandez de externe pentru medierea păcii în Cornul Africii.
În timpul campaniei pentru alegerile generale din 2019, Said a fost agresat de un bărbat în timpul campaniei electorale, într-un atac aparent motivat rasial.
„Acest tip de confruntare și dispreț față de grupuri de oameni nu contribuie la siguranța nimănui și este total dezgustător”, a spus el.
Ozan Yanar, care a crescut în estul orașului Helsinki, candidează din partea partidului „Green League”. El spune că stereotipul zonei de est a capitalei finlandeze, care are o mare comunitate multiculturală și a fost catalogată în trecut drept „zonă interzisă” pentru poliție de către activiștii Partidului Finlandezilor, este nefondată.
Estul capitalei Helsinki este un loc foarte frumos, cu finlandezi din diferite medii. Toate aceste prejudecăți legate de estul Helsinki sunt false.
Ozan Yanar:
„Este doar un cartier finlandez normal. Nu-i iau în serios pe acești politicieni care caută atenție”, a mai spus Yanar, care s-a născut în Turcia și s-a mutat în Finlanda când era adolescent. A avut un mandat în parlament, din 2015 până 2019.
Aceasta nu este prima dată când „Finlandezii” atrag atenția.
La alegerile pentru Parlamentul European din 2019, aripa de tineret a partidului a distribuit o postare pe rețeaua de socializare a Parlamentului European care arăta doi oameni cu pielea întunecată, iar mesajul era „votați-ne, dacă nu vrei ca viitorul Finlandei să arate așa”.
Grupul de tineri a pierdut ulterior toate zecile de mii de euro din finanțarea de la stat pentru postarea rasistă, în ciuda scuzelor celui care a scris-o.
Grupul de tineret a fost desființat oficial, dar ulterior reînființat cu un alt nume ca parte a structurii partidului principal.
Cele trei mari partide, la egalitate
Cele mai mari trei partide din Finlanda se află aproape la egalitate în preferinţele electoratului înaintea alegerilor parlamentare din 2 aprilie, indică un sondaj de opinie publicat marţi de cotidianul Helsingin Sanomat, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
- Astfel, sprijinul pentru Coaliţia Naţională, opoziţia de dreapta condusă de Petteri Orpo, a ajuns la 19,8%, cu un punct procentual mai mic decât în urmă cu o săptămână.
- Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare şi condus de premierul Sanna Marin, şi formaţiunea naţionalistă Finlandezii, condusă de politiciana Riikka Purra, sunt creditate fiecare cu 19,2% din intenţiile de vot.
Liderul partidului care obţine cele mai multe voturi devine în mod normal prim-ministru în Finlanda. Ţinând cont de rezultatele sondajului de opinie, este aproape sigur că viitorul guvern va fi unul de coaliţie; negocierile postelectorale în această privinţă ar putea dura câteva săptămâni.
În prezent zece partide sunt reprezentate în forul legislativ de la Helsinki.
Sondajul a fost realizat de Kantar Public în perioada 9-25 martie, marja de eroare fiind de 2,1 puncte procentuale.