Kovesi a transmis într-o scrisoare către Comisia Europeană că, de fiecare dată când un procuror european nu a putut obține probe din Polonia, „capacitatea EPPO de a contracara criminalitatea care afectează bugetul Uniunii este îngreunată în mod sistematic”.

În replică, Varșovia a spus că nu tergiversează demersurile EPPO, ci este în procesul de modificare a legislației penale pentru a recunoaște agenția UE cu sediul în Luxemburg drept o autoritate competentă.

În acest context, „procurorul european își pierde răbdarea în confruntarea care are loc pe fundalul tensiunilor dintre Bruxelles și Varșovia privind statul de drept”, a relatat EU Observer.

Prin faptul că susțin că mai întâi trebuie să își modifice codul de procedură penală polonez, înainte de a recunoaște EPPO ca autoritate competentă, Polonia contestă supremația UE.

Comunicat Parchetul European:

UE are 27 de state membre, iar Polonia este unul dintre cele cinci state care până acum nu s-au alăturat EPPO.

Parchetul European, condus de Laura Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News