„Discuțiile au vizat următoarele teme: cooperarea EPPO – PÎCCJ în vederea îmbunătățirii nivelului de detectare a fraudelor contra intereselor financiare ale UE, în special fraudele vamale si cu TVA; eventualele extinderi ale competențelor EPPO și liniile viitoare de acțiune ale PÎCCJ, astfel încât competențele celor două parchete să fie armonizate; aspecte organizatorice privind activitatea EPPO în România”, a precizat Parchetul condus de Florența.
Din delegația EPPO au mai făcut parte procurorul european Cătălin Borcoman, șeful Unității Operațiuni și Suport al Colegiului Procurorilor Europeni, Marius Bulancea, coordonatorul activității Parchetului European în România, Dana-Manuela Ana, și procurorul șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională din cadrul PÎCCJ, Nadina-Magdalena Spînu.
Doi ani de activitate a Parchetului European
Instituția condusă de Laura Kovesi și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
În primul an de activitate, EPPO a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al instituţiei este de 44 de milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro