„Procurorul-șef european a subliniat că la nivelul EPPO pot fi organizate vizite de studiu și de formare profesională, inclusiv pentru procurorii români, în special în materia investigațiilor financiare”, a transmis instituția condusă de Gabriela Scutea.
Totodată, Laura Kovesi a precizat că Parchetul European poate desemna experți pentru traininguri organizate de Ministerul Public, ca să ajute procurorii români în investigarea cazurilor.
Un alt subiect discutat a fost completarea schemei de procurori delegați europeni din România.
Laura Kovesi a fost timp de 6 ani procuror general al României, în perioada 2006-2012, apoi a fost procuror-șef al DNA (2013-2018) și din 2019 este procuror-șef european, cu un mandat de 7 ani.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Laura Kovesi a vizitat marți, 18 octombrie, mai multe instituții publice din România, printre care Ministerul de Finanțe, ANAF și Ministerul Justiției.
Parchetul European (EPPO), condus de Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Pe scurt, misiunea EPPO este combaterea fraudei împotriva finanțelor Uniunii Europene.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro