„Pragul de 250.000 de lei nu a fost analizat în Coaliție – a fost propunerea Ministerului Justiției – decidenții politici au ținut cont de propunerea instituției de specialitate. Dar în această etapă miza nu era cuantumul, ci existența unui pragului valoric. Dacă ministrul justiției și-a schimbat acum opinia inițială și propune 9.000 de lei, atunci vom modifica la Cameră cu această valoare”, a afirmat Moagher.

Aceasta a precizat însă că, mai întâi, instituția condusă de Cătălin Predoiu va trebui să își argumenteze juridic noul prag propus.

Laura Moagher, senatoare PSD și secretar al Comisiei Juridice din Senat. Foto: Facebook

Potrivit acesteia, pragul inițial, de 250.000 de lei, „a fost propus chiar de către ministrul Predoiu și există dovezi incontestabile în acest sens”.

Moagher a susținut că președintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș, a primit pe e-mail amendamentele, inclusiv pragul de 250.000 de lei și „cu siguranță că dacă nu le-ar fi primit de la colegul său de partid, ministrul justiției Predoiu, l-ar fi sunat pe acesta să îi confirme decizia”.

„Faptul că nu s-a referit la o astfel de confirmare și că a acceptat mail-ul așa cum a venit demonstrează, fără niciun dubiu, că propunerea cu 250.000 de lei a venit de la Predoiu, care a participat la ședința de Coaliție. Deci e clar că «părintele» pragului de 250.000 de lei este Predoiu”, a conchis Laura Moagher, secretar al Comisiei Juridice din Senat.

Declarațiile acesteia au venit după ce și fostul ministru USR al Justiției, deputatul Stelian Ion, a susținut că ministrul Cătălin Predoiu a luat parte la discuțiile din coaliție în care s-a stabilit pragul pentru abuz în serviciu și tocmai el ar fi venit cu această propunere.

Pragul, coborât la 9.000 de lei

După o ședință de coaliție purtată la Vila Lac pe 26 martie, senatorii PSD, PNL și UDMR au votat pe 29 martie modificarea Codului Penal prin impunerea unui prag valoric de 250.000 de lei – echivalentul a 50.000 de euro – pentru incriminarea abuzului în serviciu. Concret, potrivit unui amendament, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu va mai fi considerată infracțiune. Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Liviu Dragnea, care a provocat ample proteste.

În aceeași zi, Ministerul Justiției a precizat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu.

La scurt timp, liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și apoi Nicolae Ciucă, au anunțat că susțin propunerea ministrului Predoiu, pentru un prag de 9.000 de lei în loc de 250.000 de lei.

Senatul nu este cameră decizională, prin urmare proiectul de lege va putea fi modificat în Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News