Unul dintre avocaţii apărării, Abdullah al Mamun, a declarat presei că Muhammad Yunus a fost nevoit să întrerupă o vizită la sediul ONU, la New York, pentru a asista la o audiere în Comisia Anticorupţie de la Dacca, capitala ţării.

Muhammad Yunus, în vârstă de 83 de ani, a devenit celebru în lume după ce a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 2006, pentru contribuţia la dezvoltarea economică a ţării sale.

Microcredite pentru zeci de milioane de femei sărace

Economistul a ajutat la eradicarea sărăciei extreme în Bangladesh, propunând microcredite unui număr de zeci de milioane de femei din mediul rural, prin intermediul Băncii sale, Grameen Bank, colaureată a Nobelului.

Muhammad Yunus şi şapte conducători de la Grameen Telecom, altă întreprindere socială pe care a înfiinţat-o, s-au înfăţişat în fața Comisiei, care i-a acuzat, în mai, de spălare de bani şi deturnare de fonduri în valoare de 250 de milioane de taka (2,3 milioane de dolari).

Muhammad Yunus „este interogat în prezent de către reprezentanţi ai luptei împotriva corupţiei în cadrul anchetei”, a anunţat unul dintre avocaţii săi, Khaja Tanvir Ahmed.

El riscă până la 12 ani de închisoare, în cazul în care este găsit vinovat.

Alt dosar împotriva laureatului Nobelului este în curs de judecare, în timp ce avocaţii săi insistă asupra nevinovăției sale, în toate acuzaţiile formulate împotriva acestuia.

Sprijinit de 160 de personalități, inclusiv Barack Obama

Unul dintre avocații săi, Tanyir Ahmed acuză că „aceste dosare se înscriu în cadrul unei hărţuiri permanente a profesotului Muhammad Yunus, laureatul Premiului Nobel”.

Muhammad Yunus a intrat, după o scurtă incursiune în politică, în vizorul actualului premier al Bangladeshului Sheikh Hasina, care l-a acuzat de faptul că „suge sângele săracilor”.

El este vizat în aproximativ 175 de proceduri penale şi de afaceri legate de întreprinderile sociale pe care le-a creat în Bangladesh, pentru a acorda împrumuturi săracilor şi a crea locuri de muncă.

În august, 160 de personalităţi, inclusiv fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul secretar general al ONU Ban Ki-moon, au publicat o scrisoare deschisă comună în care denunţă „hărţuirea judiciară continuă” a pionierului microcreditului.

Semnatarii – dintre care peste 100 sunt laureaţi Nobel – subliniază că se tem pentru „securitatea şi libertatea sa”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News