„Astăzi este ziua în care s-a tras cortina peste tragedia de la Colectiv. Păcat! Păcat pentru cei plecați… păcat pentru toți tinerii mutilați fizic și psihic pe viață… păcat pentru noi, toți cei care trăim cu durerea și tristețea în suflet și încercăm să ne găsim consolarea făcând tot felul de lucruri în amintirea copiilor noștri”, a scris, joi seară, Laurențiu Istrate, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare, în timp ce patronii clubului au primit câte 6, 8 și 11 ani.
„Nu știu ce să spun despre cei care vor face câțiva ani de pușcărie. Ce pot să spun este că unii dintre ei, adică funcționarii publici, în frunte cu primarul Piedone, au primit pedepse simbolice. Oricum ei se întreabă de ce sunt pedepsiți, doar ei sunt nevinovați. Nu-i așa?”, continuă Laurențiu Istrate, al cărui fiu de 22 de ani, Bogdan, a decedat la 13 zile de la tragedie, omorât de o bacterie luată în spital.
„Eu cred că lucrurile trebuie interpretate la nivel macro. (…) Ei, vinovații, sunt exponenții unui sistem corupt. Acest «colectiv» este un fenomen generalizat în România. Datorită corupției neglijenței, ignoranței, lipsei de respect pentru locuitorii acestei țărișoare, Colectiv se putea întâmplă în orice sector, în orice club din orice oraș din România. Spre ghinionul lor, s-a întâmplat în sectorul 4”, mai afirmă Istrate.
Potrivit acestuia, sentința ar fi trebuit să fie una exemplară.
Toți primarii și funcționarii publici implicați în administrație ar fi înțeles că nu-i glumă și trebuie să nu mai treacă cu vederea neregulile din zona pe care cu mândrie o păstoresc. La fel cum și proprietarii cluburilor să știe că au în mâini viață clienților care le calcă pragul și chiar dacă închiriază spațiul, trebuie să-l închirieze în limitele autorizațiilor pe care le au. Și să nu-i uităm și pe cei care asigură serviciile anexe. În cazul nostru, firma cu artificiile. Au acționat conform unei vechi vorbe românești «las’ că merge și așa» – artificii de exterior montate în interior și fără să te asiguri că ai un stingător funcțional în zonă…
Laurențiu Istrate:
Acesta atrage atenția că mulți dintre tinerii răniți în incendiul de la Colectiv și-au pierdut viața în spitalele românești și că responsabilii pentru aceste decese nici măcar nu au ajuns să fie anchetați de procurori.
„Ar mai fi ceva. 37 de tineri din cele 64 de victime au murit în spitale. 25 din cei 64 au decedat la minim 7 zile de la data incendiului. Oare nu ar fi trebuit procurorii să se sesizeze și pe acest aspect? Și chiar dacă nu s-au sesizat ei, i-am sesizat noi cu o plângere penală. Zace prin sertarele unui procuror. Oare cei care la acel moment știau de dezastrul din spitalele românești și care nu au reacționat prompt pentru a trimite copiii noștri în centre specializate din Europa, cei care nu le-au dat nicio șansă la viață nu ar trebui să răspundă și ei pentru decesele din spitale?”, argumentează Laurențiu Istrate.
Tatăl lui Bogdan, victimă a incendiului Colectiv, concluzionează:
„Sistemul e corupt, se simte bine în poziția în care se află. Nu dorește schimbare, nu dorește modernizare. «Las’ că merge și așa» că românul înghite tot ce-i dai, e deviza lor, la care nu renunță. Păcat! Păcat de țară asta și de mulți oameni corecți, întreprinzători, politicoși, care respectă regulile, oameni buni pe care-i cunosc și care sunt conduși de personaje obscure, cu agende ascunse și cu un singur obiectiv – prosperitatea lor și a familiilor și apropiaților lor”.
După aproape șapte ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv, în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alţi 146 au rămas mutilaţi pe viaţă, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat joi pe inculpaţi la un total de 60 de ani de închisoare cu executare, aproape la jumătate faţă de pedepsele cumulate în prima instanţă, care însumau 113 ani de închisoare cu executare.
Sentințele finale au fost date după patru amânări în procesul încheiat în decembrie 2021.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro