Potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de Institutul Vulcanic din Insulele Canare, Involcan, după ce lava a ajuns la ocean, au fost văzuți nori de abur alb care se ridicau, în timp ce torentul roșu a intrat în contact cu apa din zona Playa Nueva. Acest lucru ar putea declanșa o reacție chimică ce poate irita pielea și ochii și poate afecta respirația.
În momentul în care lava intră în contact cu apa oceanului, se produce o acumulare de gaz cunoscută sub numele de laze – lavă și ceață.
„Laza se formează printr-o serie de reacții chimice pe măsură ce lava fierbinte încălzește apa de mare mai rece. Creează un abur de acid clorhidric, vapori de apă și cenușă. Evident, nu este bine să respiri. Reacția chimică poate provoca iritații ale ochilor, plămânilor și pielii, dar nu ar trebui să fie o problemă dacă locuitorii păstrează distanța de această zonă”, a declarat vulcanologul Robin George Andrews.
„Este posibilă și o explozie vulcanică, deoarece lava care pătrunde în apa de mare creează o situație de oală sub presiune care ar putea arunca resturi vulcanice”, a atras atenția Robin Andrews.
De asemenea, există temeri că părți din țărm s-ar putea prăbuși în mare, provocând explozii. Trei sate de coastă au fost evacuate înainte ca lava vulcanului să ia contact cu apa Oceanului Atlantic.
Autoritățile spaniole au declarat La Palma – cea mai nord-vest insulă a arhipelagului de pe coasta nord-africană – zonă de dezastru, anunțând sprijin financiar pentru toți cei afectați de activitatea vulcanică.
Sute de case au fost distruse de când vulcanul Cumbre Vieja din Insulele Canare a erupt pe 19 septembrie. Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate, deoarece lava a înghițit case, școli și câteva plantații de banani.
FOTO: EPA