Centrala geotermală amenințată de lavă este Puna Geothermal Venture (PGV) care produce circa 25% din energia electrică utilizată pe Big Island din Hawaii. Angajații au închis, marți dimineață cel de-al 11-lea puț al centralei.

Aceasta a fost cea mai recentă provocare cu care s-au confruntat autorităţile în urma erupţiilor recente ale Kilauea, catalogate de geologi drept unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din ultimul secol – declanşat de acest vulcanul care se numără printre cei mai activi din lume.

Activitatea uzinei a fost sistată la scurt timp după ce lava a început să erupă la 3 mai prin fisurile apărute în sol în mai multe zone rezidențiale și căi rutiere din estul Kilauea. De asemenea, peste 227.124 litri de pentan (o hidrocarbură extrem de inflamabilă), au fost mutaţi din centrală pentru a evita eventuale explozii.

Agenţia pentru Apărare Civilă din Hawaii a avertizat populaţia să se protejeze de emanaţiile toxice rezultate după ce două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137, situată pe coasta sudică a insulei.

Cel puţin 44 de locuinţe şi alte structuri au fost distruse şi aproximativ 2.000 de persoane din Leilani Estates şi Laipuna Gardens au primit ordin de evacuare după deschiderea a cel puţin 22 de fisuri vulcanice.

Două şuvoaie de lavă incandescentă, cu temperaturi ce pot ajunge la 1.093 de grade Celsius, au pătruns în ocean după ce au tăiat sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa Autostrada 137 situată pe coasta sudică a Big Island din arhipeleagul Hawaii.

Specialiștii avertizează că emanaţiile de acid clorhidric, aburi şi particule fine de sticlă s-au extins pe o suprafaţă de până la 24 de kilometri spre vest de locul în care lava a pătruns în apă.


Citește și: GALERIE FOTO | Primele fotografii oficiale cu Prințul Harry și Meghan Markle, după nunta regală


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News