- Fosta directoare juridică a ASSMB, Lavinia Coțofană, dată afară de Gabriela Firea după ce a sesizat DNA, susține că, pentru a i se bloca angajarea ca secretar general la Ministerul Sănătății, trei importanți funcționari, Georgeta Bumbac, Dana Eftimie și Ciprian Ene, au recurs la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals intelectual.
Lavinia Nicoleta Coțofană a intrat în atenția publicului după ce la sfârșitul lunii octombrie a denunțat jaful de la Spitalul ”Victor Gomoiu” din București, unde, conform analizei experților angajați de Primărie, lucrările de renovare și modernizare au fost supraevaluate.
Denunțul ei nu a fost însă înaintat către DNA de către Primăria Capitalei, iar autoarea lui a fost eliberată din funcția de director juridic al ASSMB.
După ce Libertatea a dezvăluit informații despre facturile umflate de la spitalul de urgență pentru copii, DNA a redeschis pe 4 noiembrie dosarul clasat în urmă cu un an.
Când ASSMB a întrerupt colaborarea cu directoarea juridică Lavinia Coțofană, aceasta a fost cooptată în echipa noului ministru al Sănătății, Victor Costache.
Pe 16 noiembrie, ministrul sănătății a hotărât transferarea mea de la ASSMB în interesul serviciului și în regim de urgență. A doua zi am depus cererea de transfer către minister, în aceeași dimineață fiind întocmit și referatul de transfer în cadrul biroului de avizare interministerială pe funcția contractuală de consilier.
Lavinia Coțofană:
Pe 17 noiembrie a fost întocmit și dosarul de transfer de la ASSMB. După întocmirea actelor necesare, susține fosta judecătoare Coțofană, directorul ASSMB Mihai Savin a fost sunat de către Ene Ciprian, consilier al ministrului sănătății, să nu dea curs cererii pentru că ”vor produce un document”.
Ea susține că, doar câteva minute mai târziu, pe faxul ASSMB a fost transmis un document semnat de către secretarul general al MS, Georgeta Bumbac, care a cerut, conform documentului deținut de Libertatea, să nu dea curs solicitării sub pretextul că ”postul pentru care a fost făcută a fost transformat în funcție publică”.
”Documentul respectiv reprezintă un fals intelectual întrucât postul pe care a fost cerut transferul, cel de consilier IA din cadrul biroului avizare interministerială, este un post contractual disponibil, conform verificărilor făcute de către consilierul superior Mihaela Manolache”, a declarat Coțofană, susținând că ”fapta Elenei Bumbac întrunește și elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”.
Încercând să rezume situația pentru cei nefamiliarizați cu hățișurile unui minister, Coțofană susține că ”Bumbac și cei de acolo nu m-au vrut, le era frică de ce pot descoperi și au căutat căi ca să blocheze dorința ministrului de a mă angaja”.
Ulterior, a fost produs un act asemănător semnat de către ministrul Victor Costache. ”Potrivit explicațiilor date mie de către ministrul sănătății, Ciprian Ene și Georgeta Bumbac l-au scos dintr-o ședință și i-au prezentat în mod eronat situația unui alt post, care într-adevăr, fusese transformat în funcție publică cu câteva zile în urmă”, a spus Lavinia Coțofană.
Actele prin care i se blochează Laviniei Coțofană postul în Ministerul Sănătății:
Aceasta susține că toate aceste fapte reprezintă ”infracțiuni ale grupului constituit din Georgeta Bumbac, Dana Eftimie și Ciprian Ene, pentru a împiedica cu orice preț schimbarea din funcție a numitei Georgeta Bumbac și înlocuirea cu mine, scopul fiind ascunderea infracțiunilor comise de ei în calitatea de funcționari ai Ministerului Sănătății”.
Pe 18 decembrie, fosta directoare juridică a ASSMB a depus plângere penală la DNA în care reclamă faptele celor trei funcționari din conducerea MS, anexând toate documentele la care face referire.
„Bună ziua. Sunt în concediu! Nu ştiu de nicio plângere. O zi bună”, a fost reacția scurtă a Georgetei Bumbac.
O reacție asemănătoare a avut şi consilierul Ene. „Nu am cunoştință de vreo plângere”. Acesta a adăugat că nici măcar nu ar fi avut cum să-i blocheze postul Nicoletei Coțofană.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a răspuns solicitării ziarului până la ora publicării articolului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro