”Convingerea mea e că vorbim de un grup infracțional organizat. Îmi asum ce spun (…) La un calcul preliminar, atât cât am avut acces la documente, s-au furat 15-20 de milioane de euro, iar în acest moment litigiul care se judecă pe rolul Tribunalului e un proces simulat, în care noi trebuia să pierdem. Va fi pierdut probabil după revocarea mea. Bănuiesc că rolul meu era să pierd acest proces și nu mi-am înțeles rolul”, a declarat Lavinia Coțofană, în cadrul emisiunii de pe Libertatea.
Coțofană a precizat că a ajuns la ASSMB în mai 2019, la cererea fostei șefe Daniela Blându. ”Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea”, a spus fosta judecătoare.
Ea a descoperit comiterea unor fapte penale, chiar și fără ca subordonații ei să-i pună la dispoziție raportul Corpului de control al primului-ministru, raport pe care l-a obținut abia luna trecută.
Raportul ascuns al Corpului de control
”Oamenii mei nu mi l-au dat. Am decis că singura soluție este să sesizăm Parchetul. Vorbim de deturnarea fondurilor publice, de înșelăciune, nu doar de prețuri umflate, de decontarea unor lucrări nefectuate”, a spus fosta directoare juridică a ASSMB.
Ulterior, Blându a fost înlocuită de Mihai Savin, iar acesta a trimis plângerea penală redactată de către Coțofană la primărie, nu la Parchet.
”I-am spus: domnule director, nu avem drept de opțiune, sunt bani publici. «Lasă-mă, te rog, ești omul cu care vreau să lucrez. Sigur o să o depunem» (…) Trebuia să informez conducerea instituției pentru că aceasta trebuie să sesizeze Parchetul. Eu aș fi putut să sesizez și ca persoană fizică, dar nu este același lucru. Eu am crezut că reprezint o instituție și facem ce trebuie”, a relatat Lavinia Coțofană.
Aceasta a respins afirmațiile Gabrielei Firea legate de faptul că nu ar avea vreo implicare derularea contractului pentru Spitalul Gomoiu pentru că acest contract a fost semnat de precedentul primar.
Orice achiziție poate fi cenzurată, toate recepțiile au fost făcute în timpul mandatului doamnei primar, oamenii ei au acceptat să plătească lucrări nefăcute. Responsabilitatea aparține celor care au făcut recepția
Lavinia Coțofană, fost director juridic ASSMB:
”Primarul Gabriela Firea folosește argumentele apărării constructorului, ea nefiind parte din proces, nu avea acces la el. Doamna Firea a primit plângerea penală. Nu era nevoie de aprobarea Primăriei ca plângerea să ajungă la DNA”, a replicat Lavinia Coțofană.
Spitalul Gomoiu, mai multe probleme pe lângă supraevaluări
Ea susține că lucrările la Gomoiu au fost făcute prost, iar problemele apărute nu sunt remediate deoarece lucrările sunt încă în perioada de garanție, iar în acest caz ar trebui ca reparațiile să fie suportate de firma constructoare.
La Gomoiu povestea e prezentată foarte frumos dar, pe lângă supraevaluări, nu merge ventilația, există sesizări din partea medicilor ascunse de ASSMB. Ușile de la sălile de operație nu se deschid decât dacă dai cu cotul, deși ar trebui să aibă senzori.
Lavinia Coțofană, fost director juridic al ASSMB:
În cadrul emisiunii, fosta directoare crede că există o legătură directă între campania publicitară pentru Spitalul Gomoiu și intenția ei de a depune plângerea penală.
”Promovarea spitalului Gomoiu a început la momentul când eu am insistat cu plângerea penală. În loc să sesizăm parchetul, dăm bani să facem publicitate. Și la această formă de publicitate am îndoieli privind legalitatea (…) Se merge pe ideea că, dacă înlăturăm omul care cunoaște Gomoiu, povestea se închide, presa nu spune nimic pentru că dăm publicitate”, a conchis Lavinia Coțofană.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro