„Astăzi putem afirma că planurile Occidentului de a izola Rusia, încercuindu-ne cu un cordon sanitar, au fost un fiasco”, a declarat Lavrov în fața diplomaților ruși, în cadrul unui eveniment organizat la sediul ministerului său, după ce s-a întors dintr-un turneu de aproape o săptămână în Africa.

„În pofida orgiei antirusești orchestrate de Washington, Londra și Bruxelles, noi consolidăm relațiile de bună vecinătate, în sensul cel mai larg al acestui concept, cu majoritatea internațională”, a mai susținut șeful diplomației ruse.

Cele mai noi vizite externe ale lui Lavrov au fost în Mali, Mauritania, Sudan și Irak.

El a mai vizitat recent Africa de Sud, Eswatini, Angola și Eritreea.

Relațiile Rusiei cu națiunile occidentale, care se înrăutățiseră deja de mai mulți ani, au atins noi minime, de la încheierea Războiului Rece și până în prezent, după ce Moscova a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, în cadrul „operațiunii militare speciale”, despre care a spus că este necesară pentru consolidarea propriei securități.

Aliații occidentali ai Kievului au calificat această mișcare drept o acaparare de teren în stil imperial și au adoptat sancțiuni economice radicale împotriva Rusiei, determinând-o să caute legături mai strânse cu China, India, națiunile arabe și africane și alte națiuni care s-au abținut să se alăture sancțiunilor și care au solicitat în același timp demararea negocierilor de pace între Moscova și Kiev.

Moscova susține că NATO a devenit parte efectivă a conflictului din Ucraina, pentru că a acceptat să furnizeze Kievului cantități mari de ajutor militar, inclusiv tancuri moderne de luptă, și acuză Statele Unite că amenință stabilitatea globală și în alte părți ale lumii.

Vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va urmări îndeaproape orice mișcare a Statelor Unite de a desfășura arme hipersonice în Japonia, afirmând că acest lucru ar însemna pentru noi „o schimbare calitativă în situația de securitate regională”.

Ea a părut să reacționeze astfel după ce ziarul japonez Sankei a publicat un articol care sugerează că Washingtonul ar putea desfășura arme hipersonice cu rază lungă de acțiune și rachete Tomahawk în Japonia, pe fondul creșterii tensiunilor cu China.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News