Mai precis, spune Lazăr, faptele de corupție din sănătate cunosc o standardizare, context în care unele voci cer public diminuarea competențelor DNA.
„S-a sperat ca în generația de după 90 fenomenul acesta să moară. Am sperat că vor veni tinerii din urmă și că vor avea acest sentiment de repulsie față de acest gen de fapte, dar ne-am înșelat. Atunci trebuie să prevenim. Mita se ia sistematic, ceea ce ne spune ceva. Criminologia ne spune că sistematizarea în mediul infracțional înseamnă standardizarea și profesionalizare actului de corupție. Atunci ce să facem când se profesionalizează materia? Să desființăm DNA cum spun unii?”, a spus Augustin Lazăr.
Se profesionalizează în ciuda anchetelor
„Nu trebuie luate măsuri preventive, trebuie educați oamenii că nu trebuie să bagi mâna unde se cuvine. Trebuie să educăm oamenii că nu este integră situația prezentată. Trebuie de văzut care sunt oamenii și vulnerabilitățile lor, trebuie văzută tipologia infracțională. Trebuie să asigurăm o manieră de formare, manageri integri și formați profesional, nu să ia mite și să aibă conduite abuzive.
Nu poți să nu fii nedumerit că s-a standardizat procentul de mită între 5 și 20 la sută la achiziții, în contextul în care ai organe judiciare active. Ne dă mult de gândit, pentru că nu e doar treaba procurorilor.
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
Aplicarea legii este una, aplicarea sancțiunilor e alta, iar aplicarea unui sistem de funcționare corectă este cu totul altceva, pentru că îndeplinirea activității manageriale nu e treaba Ministerului Public. Această matrice subculturală infracțională este transmisă de la unii la alții și trebuie făcut ceva în privința asta”, a încheiat procurorul general al României.
Citește și EXCLUSIV: Polițist premiat cu ”Distincție de onoare”, reclamat la Parchet și dat în judecată pentru tortură. Victima cere daune de 100.000 de euro
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
Călin Georgescu face primele declarații după alegerile parlamentare: „Românii, cu votul lor, au restartat clasa politică”
Viva.ro
Adevărul neștiut! De ce a divorțat Helmut Duckadam, după aproape trei decenii de căsnicie. S-a însurat apoi cu o femeie mult mai tânără: "Se scria că..."
Libertateapentrufemei.ro
“Regina Întunericului” a vorbit despre iadul din viața ei. Secrete grave din trecut, pe care le-a ținut ascunse: “M-am temut pentru viața mea”
FANATIK.RO
Cuvântul banal din limba română pe care mulți străini nici nu îl pot pronunța. E folosit în conversațiile de zi cu zi, însă pentru alte persoane e greu de rostit
GSP.RO
Interviul premonitoriu al lui Helmuth Duckadam și problemele de sănătate de care s-a lovit, chiar după Sevilla '86: „Încrederea în forțele proprii este mai puternică ca orice medicament”
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Unica.ro
Imagine rară cu Helmut Duckadam și Alexandra în ziua nunții. Între ei era o diferență de vârstă de 20 de ani, iar povestea lor de dragoste este demnă de scenariul unui film
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Observatornews.ro
Valeriu Turcan, analist politic: "Dacă mai ţinea la ultima urmă de credibilitate, CCR nu avea altă soluţie"
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2024. Balanțele se trezesc implicate în multe dintre problemele celor din familie mai mult decât s-ar fi așteptat