Articolul jurnalistului francez François Bostnavaron se intitulează ”Trei zile în surprinzătorul Bucureşti” şi, potrivit News.ro, are ca subtitlu un text apreciativ la adresa Bucureştiului – ”Capitala României se trezeşte la viaţă şi păşeşte pe urmele Pragăi şi Berlinului. Între patrimoniu istoric şi cartiere creative”.
”A fost supranumit «Micul Paris al Balcanilor». Deşi nu posedă toate farmecele Oraşului Luminilor (Paris, n.r.), Bucureştiul merită cu prisosinţă o vizită. Tinerii creatori sunt aici numeroşi, designeri talentaţi şi-au instalat în oraş sediile generale ale firmelor lor, magazinele conceptuale şi cafenele originale se găsesc din abundenţă. Centrul istoric, în ciuda numeroaselor lucrări de reamenajare, are alură de Soho, cu galerii de artă şi chiar magazine de lux. Ultimul argument, care nu este însă cel mai puţin însemnat: Bucureştiul este oraşul cel mai puţin scump dintre capitalele europene”, afirmă François Bostnavaron în debutul acestui articol.
Apreciind tarifele mici practicate de taxiurile care aduc turişti de la Aeroportul Otopeni până în centrul oraşului, jurnalistul francez spune că prima sa impresie despre Capitala României a fost totuşi una tulburătoare: ”Oraşul e dominat de imobile în plină construcţie şi de macarale. Un adevărat oraş din Est, după prăbuşirea Cortinei de Fier”.
Părerea i se schimbă însă radical în prima zi a vizitei sale, după ce vizitează Calea Victoriei şi se declară impresionat de numărul mare al hotelurilor luxoase, printre care se află biserici ortodoxe din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea.
Jurnalistul francez s-a declarat încântat de Ateneul Român, lăudând acustica şi frescele acestuia, dar şi arhitectura originală a sediului general al Uniunii Arhitecţilor din România – ”un amestec original de sticlă, oţel şi hotel de secol XIX”.
François Bostnavaron a inclus în periplul său obiective turistice impotante precum Casa Poporului, Palatului Cercului Militar Naţional, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul George Enescu, Muzeul Ţăranului Român sau Muzeul Satului. Jurnalistul francez s-a răsfățat în restaurantele din Centrul Vechi, despre care auzise vorbindu-se.
”În Bucureşti, toată lumea nu vorbeşte decât despre asta. Era timpul să merg să explorez acest cartier istoric şi, de acum înainte, specializat în divertisment, plin de baruri, cluburi şi magazine conceptuale”, spune el.
Jurnalistul francez a apreciat micuţele străzi pavate cu piatră cubică din Centrul Vechi, spectaculoasa librărie Cărtureşti Carusel – pe care a comparat-o cu Fnac şi Colette -, dar şi barurile, restaurantele şi discotecile din zonă. A fost impresionat şi de Hanul lui Manuc, a cărui curte interioară l-a făcut să se gândească la ”caravanseraiurile din Orientul Mijlociu”.