După recunoașterea teritoriilor separatiste proruse ale Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, Occidentul a anunțat marți o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Aceste represalii iau deocamdată forma unor sancțiuni financiare împotriva personalităților și instituțiilor ruse importante, dar și a suspendării autorizației gazoductului Nord Stream 2. 

Americanii și europenii au lăsat însă deoparte un alt instrument care ar putea avea consecințe majore: tăierea accesului rușilor la rețeaua interbancară SWIFT. 

O astfel de măsură, care ar încetini semnificativ tranzacțiile dintre băncile rusești și restul lumii, ar avea un efect devastator asupra economiei țării. 

Menționată doar pe jumătate de către președintele american în ultimele zile, ideea se înscrie în continuare în gama de sancțiuni pe care occidentalii spun că sunt gata să și le asume în cazul unei escaladări a conflictului. 

„Suntem pregătiți să adoptăm sancțiuni care ar putea avea un cost ridicat pentru economia rusă, în special pentru sistemul său financiar, și controale la exportul produselor care sunt esențiale pentru ambițiile Kremlinului și ale lui Vladimir Putin. Nicio variantă nu este exclusă”, a declarat, la 18 februarie, subsecretarul american de stat pe probleme de creștere economică, energie și mediu, Jose Fernandez. 

Cum funcționează rețeaua SWIFT

SWIFT (acronim pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o cooperativă de drept belgian cu sediul în La Hulpe (Belgia), care gestionează majoritatea ordinelor de plată pentru tranzacțiile internaționale. 

Rețeaua reunește puțin peste 11.600 de organizații financiare și bancare din peste 200 de țări. Creată în 1973, automatizează scrierea și transmiterea ordinelor de plată către bănci din toată lumea. Prin urmare, este un sistem de mesagerie electronică securizat, care permite tranzacții bancare între țări. 

De pildă, atunci când o companie franceză cumpără circuite integrate în valoare de 1.000 de dolari de la o companie chineză, banca franceză a cumpărătorului îi debitează contul, apoi trimite un mesaj SWIFT către banca chineză a companiei vânzătoare pentru a credita contul cu 1.000 de dolari. 

Compania chineză poate alege să primească plata în dolari americani sau să o convertească în yuani, moneda chineză. Mesajul SWIFT permite efectuarea tranzacțiilor în siguranță și rapid, dar nu le execută direct: în cele din urmă, clienții bancari ai SWIFT operează singuri schimburile atunci când primesc sau trimit ordine de plată. 

În 2021, rețeaua a transmis aproximativ 10,6 miliarde de ordine de plată la nivel mondial, atingând un vârf de peste 50 de milioane pe zi la sfârșitul lunii noiembrie.

Rețeaua SWIFT reunește puțin peste 11.600 de organizații financiare și bancare din peste 200 de țări. Foto: Profimedia

E posibil să fie deconectată Rusia de la rețea?

Tehnic, este posibil și este o opțiune pe care administrația americană a avansat-o, în perspectiva unei eventuale agresiuni militare a Federației Ruse. 

Dar pentru ca această sancțiune să se pună în aplicare, trebuie ca Statele Unite să ajungă la un acord cu ceilalți administratori ai SWIFT. 

„Particularitatea gestionării SWIFT este că sunt reprezentate atât țările mici, cât și cele mari. Astfel, o țară nu poate avea mai mult de doi administratori din cei 25, chiar dacă reprezintă o parte semnificativă a fluxurilor de corespondență”, explică Herve Postic, consultant și director general al grupului Utsit, specializat în instrumente de gestionare a numerarului. 

O posibilă deconectare a băncilor rusești ar fi așadar condiționată de aprobarea a cel puțin 13 dintre cei 25 de directori ai companiei. 

Impact asupra economiei ruse, dar și asupra celei europene

Fostul reprezentant al Statelor Unite în Ucraina Kurt Volker a calificat această opțiune drept una „nucleară”. 

Kurt Volker. Foto: EPA

Într-un interviu pentru Le Monde, din decembrie 2021, el precizează că „impactul economic ar fi serios și imediat. Este ca în cazul armelor nucleare: nu vrem să mergem atât de departe și să recurgem la asta, dar dacă nu avem de ales, și dacă Rusia își atacă vecinii, omoară oameni, ocupă teritorii, și dacă vrem să împiedicăm toate astea, acest instrument ne-ar putea servi”. 

Într-adevăr, excluderea Rusiei din rețeaua SWIFT ar fi „devastatoare, în special pe termen scurt”, potrivit unei note a think tank-ului Carnegie Moscow Center, și ar perturba serios economia țării prin încetinirea comerțului dintre companiile rusești și partenerii occidentali.

Unitățile bancare care ar dori să efectueze tranzacții ar fi nevoite să recurgă la metode manuale de procesare a tranzacțiilor, pentru a-și găsi propriile canale de comunicare (mesaj electronic sau software criptat), ceea ce ar încetini timpii de schimb. 

Centrul Carnegie din Moscova reamintește că în cursul amenințării anterioare similare din 2014 prognozele preconizau o scădere a PIB-ului Rusiei cu 5 puncte. 

În 2020, balanța comercială a țării era în excedent cu 92 de miliarde de dolari și a reprezentat 6,2% din PIB. Din cele 331,7 miliarde de dolari din exporturile rusești, aproape jumătate (49,6 %) sunt compuse din hidrocarburi și produse petroliere rafinate. 

Gazele rusești reprezintă o problemă geopolitică majoră, cu consecințe grave pentru Kremlin, deoarece exporturile rusești de hidrocarburi reprezintă aproape jumătate din volumul comerțului său cu Uniunea Europeană, dar și penalizează UE, care ar putea duce probabil la creșterea prețurilor la energie, când sunt deja la cote maxime, subliniază jurnaliștii Le Monde.

Riscul dezvoltării unor sisteme concurente

Chiar și excluderea temporară a Rusiei din rețeaua SWIFT nu este neapărat cea mai strategică măsură, din cauza riscului ca Kremlinul să-și sporească independența față de instrumentele occidentale precum SWIFT. 

În urma amenințărilor europene care au urmat anexării Crimeei în 2014, Banca Rusiei și-a dezvoltat propriul sistem concurent, SPFS (Financial Message Transfer System). Până la sfârșitul anului 2020, a conectat 23 de bănci străine la Rusia din Armenia, Belarus, Germania, Kazahstan, Kîrgîzstan și Elveția. 

Se discută acorduri pentru integrarea rețelei ruse cu sistemul chinez de plăți interbancare transfrontaliere și pentru conectarea sistemului rusesc SPFS la India, Iran și țările Uniunii Economice Eurasiatice.

Pentru consultantul Hervé Postic, „cert este că, atât timp cât băncilor nu li se interzice să lucreze cu omologii lor ruși, vor găsi o soluție de mesagerie pentru a conveni asupra tranzacțiilor de efectuat”.

Germania trage pe dreapta Nord Stream 2

Pe lângă opțiunea de a întrerupe accesul la SWIFT sunt menționate și alte sancțiuni. Cancelarul Germaniei a suspendat, marți, 22 februarie, certificarea gazoductului Nord Stream 2, esențială pentru „punerea în funcțiune” a acestuia și care va trebui să facă obiectul unei „reevaluări” politice de către Ministerul Economiei. Construcția acestei conducte de gaz a fost finalizată încă din această toamnă. 

De asemenea, s-ar putea vorbi de interzicerea compensării în dolari SUA cu băncile rusești, ceea ce ar echivala cu interzicerea tranzacțiilor în dolari cu companiile rusești.

 
 

Urmărește-ne pe Google News