Sub titlul “Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, Le Monde explică de ce ar putea Kovesi “să devină primul român într-o funcție importantă în UE”.
‘Și dacă ar fi ea? Și dacă primul român care ar ocupa un post important în Uniunea Europeană ar fi, de fapt, o româncă? Laura Codruța Kövesi se află în cursa pentru a conduce noul Parchet European. Pentru prima data în istoria UE, acest procuror va avea puterea de a superviza anchete privind fraude cu fonduri europene sau fraude cu TVA, în cele 22 de țări semnatare ale acestei initiative. Această mică revoluție se anunță a fi sensibilă din punct de vedere politic, când știm că cel puțin trei lideri europeni sau membri ai familiilor lor – Viktor Orban, în Ungaria, Andrej Babis, în Cehia, și Liviu Dragnea, în România – sunt în prezent implicați în dosare cu fraude cu fonduri europene. Toate astea în țări în care justiția locală este uneori pusă în dificultate”, scriu cei de la Le Monde,
Ei amintesc și de conationalul lor, Jean-Francois Bohnert, care concurează cu Kovesi pentru același post, și fac o comparație între cei doi. Despre acesta spun că are o experiență incontestabilă și că știe mai multe limbi străine, pe când româncă nu vorbește excelent engleză.Mai mult, este sprijinit de diplomația franceză.
„Este familiarizat cu instituțiile europene, pe când Kovesi este familiarizată în principal cu sistemul judiciar românesc. El este precaut, pe când Kovesi face uneori comentarii excesive”, susține Le Monde.
Cu toate acestea, prestigioasa publicație franceză consideră că alegerea Laurei Codruța Kovesi în această funcție ar reprezenta angajamentul UE față de statul de drept.
„Desemnarea unei personalități din fostul bloc comunist, susținută de juriști competenți și cărora nu li se poate reproșa nimic, din cele 22 de state membre, ar arăta angajamentul UE față de statul de drept”, scriu jurnaliștii francezi.
Și Financial Times a publicat, joi, un editorial alogios la adresa Laurei Codruța Kovesi, susținând că este cea potrivită pentru funcția de procuror șef al Europei.
Laura Codruța Kovesi, care a fost deja audiată în Parlamentul European pentru noul post, a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României.
Procurorul-şef european va fi numit de către Parlamentul European şi Consiliul European, de comun acord, pentru un mandat de șapte ani.
Parchetul Europea va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului Uniunii Europene (UE), cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.
FOTO – epa