Organismul antifraudă al Uniunii Europene (OLAF) o acuză pe Marine Le Pen și pe mai mulți membri ai partidului său – inclusiv pe tatăl ei – de deturnarea a aproximativ 620.000 de euro. Presupusele ilegalități ar fi avut loc în perioada în care persoanele vizate erau membri ai Parlamentului European.

Informația a fost dezvăluită de site-ul francez de investigații Mediapart, care a publicat o bucată din raportul european ce îi acuză pe membrii Adunării Naționale că au folosit abuziv fondurile UE pentru propriul partid.

Afirmațiile vin cu o săptămână înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, de pe 24 aprilie, în care Le Pen se va întâlni cu Emmanuel Macron.

Un purtător de cuvânt al partidului de extremă-dreapta al lui Le Pen, Rassemblement National (Adunarea Națională), a ridicat semne de întrebare cu privire la momentul în care au fost formulate acuzațiile.

Avocatul lui Le Pen, Rodolphe Bosselut, a declarat pentru Agenția France-Presse că este „consternat de modul în care acționează OLAF”. El a insistat că o parte din raport privește „fapte vechi, de peste 10 ani””.

„Marine Le Pen contestă acest lucru. Ea contestă acest lucru fără să fi avut acces la detaliile acuzației. Este o manipulare; din păcate, nu sunt surprins”, a mai spus Bosselut la postul francez BFMTV.

Potrivit Mediapart, Olaf a trimis raportul anchetatorilor francezi în luna martie. Instituția UE a acuzat-o pe Le Pen că a deturnat personal aproape 137.000 de euro din fonduri europene în perioada în care a fost europarlamentar, între 2004 și 2017.

Tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, Louis Aliot, fostul ei partener și fost vicepreședinte al RN, în prezent primar al orașului Perpignan, și Bruno Gollnisch, un alt om important al partidului, sunt de asemenea citați în raport, fiind acuzați că ar fi deturnat bani publici.

Toți au negat orice ilegalitate.

Într-unul din cazuri, relatat de Mediapart, Marine Le Pen ar fi făcut o cerere de plată în 2010 în valoare de 5.000 de euro pentru camere de hotel folosite de 13 membri ai partidului de extremă-dreapta, care participau la o conferință intitulată „Regiunile europene și criza financiară”.

Cu toate acestea, unul dintre participanții la conferință ar fi scris Parlamentului European și ar fi susținut că la întâlnire s-a discutat despre președinția partidului. Participantul anonim le-a spus anchetatorilor că Le Pen ar fi agățat un steag european cu scopul de a face fotografii, apoi le-a cerut colegilor să „pună rahatul ăla deoparte”.

Parchetul din Paris a declarat că dosarul este „în curs de examinare”.

Niciunul dintre cei menționați în raport nu este acuzat că ar fi profitat personal, ci că ar fi pretins fonduri europene pentru a plăti în schimb personalul și evenimentele partidului RN – fostul Front Național. Le Pen a declarat că nu este conștientă că a făcut ceva greșit.

Le Pen este anchetată încă din 2018 pentru „abuz de încredere” și „utilizare abuzivă a fondurilor publice”, fiind suspectată că a folosit banii destinați asistenților parlamentari europeni pentru a plăti salariile personalului partidului.

În același an, o instanță a UE a decis că blocul comunitar poate recupera peste 41.000 de euro din fonduri publice pe care Le Pen le-a folosit pentru a-și plăti garda de corp, un fost parașutist care a asigurat securitatea tatălui său timp de 20 de ani.

Bosselut a declarat că Le Pen „nu a fost citată de nicio autoritate judiciară franceză” și a acuzat autoritățile europene că nu i-au trimis lui sau politicienei raportul final.

El a precizat că ancheta Olaf a fost deschisă în 2016, iar Le Pen a fost interogată în scris prin poștă în martie 2021.

Cel mai recent sondaj de opinie publicat de Ipsos pentru FranceInfo și Le Parisien sugerează că Macron ar putea câștiga cu 10 puncte procentuale în turul doi de scrutin de săptămâna viitoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News