Populația Islandei numără aproximativ 360.000 oameni și peste 10% dintre aceștia au fost testați. Prima fază a testării, începută pe 31 ianuarie, s-a concentrat pe cei care reveneau din zone în care epidemia începuse deja, cum ar fi Italia sau Spania.
Practic, Islanda a început testele de COVID-19 încă dinainte de primul caz raportat. Primul caz a sosit o lună mai târziu, pe 28 februarie, când Islanda avea deja un plan solid pentru testarea populației sale.
În această campanie au fost testați 9.000 de oameni și 13,3% dintre aceștia au avut rezultate pozitive, o proporție destul de mare. A doua campanie de testare a început pe 13 martie și a avut un alt scop: să depisteze răspândirea virusului în populația generală.
Rezultatele campaniei de testare: aproape jumătate din cazuri sunt asimptomatice
A doua campanie de testare a fost adresată celor care manifestau simptome asociate cu COVID-19. După cum era de așteptat, o proporție mult mai mică de oameni a testat pozitiv în a doua campanie: doar 0,8%.
Apoi, după ce a asigurat testarea unei proporții satisfăcătoare din populația care manifesta simptome, Islanda a testat și 2.300 de oameni care nu manifestau nici un simptom, pentru a vedea cum se răspândește virusul asimptomatic.
Astfel, cu rezultate pentru o parte reprezentativă din populație, testările Islandei ne dau o perspectivă mai generală asupra răspândirii virusului prin populație și ne oferă indicii la ce ne putem aștepta.
Conform rezultatelor din Islanda, 43% dintre cei care au virusul nu au manifestat nici un simptom, deși unii dintre ei au dezvoltat simptome ulterior (fiind presimptomatici, nu asimptomatici).
E clar că mulți dintre cei care au virusul (și îl dau mai departe) sunt complet asimptomatici. Rezultatele inițiale sugerau că aproximativ jumătate din cazuri ar putea fi de această natură, iar rezultatele mai recente sugerează că procentul real de cazuri asimptomatice ar fi mai mic, sub 40% (dar tot destul de mare).
Alte rezultate arată că femeile au o rată de infectare mai mică decât bărbații și copiii sub 10 ani au o rată de infectare mai mică decât adolescenții.
Pe cap de locuitor, Islanda a testat mai mult decât oricare altă țară
Trebuie spus că acest rezultat se datorează, în parte, populației reduse, dar și măsurilor extraordinare care au fost luate.
Rezultatele remarcabile ale Islandei se datorează și parteneriatului public-privat dintre guvernul islandez și compania deCODE, care a produs și distribuit kit-urile de testare.
În Islanda, liceele și școlile au fost închise, dar grădinițele și creșele, nu. Islanda a anunțat o relaxare a carantinei pe 5 mai, dată la care vor fi deschise liceele, facultățile, muzeele, și saloanele cosmetice. Pe cap de locuitor, Islanda a avut o rată de deces extrem de mică, datorată sistemului medical excelent, și în special numărului mare de teste.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.