De la vârful puterii politice s-a anunțat că o rată de vaccinare de 80% va fi criteriul unei redeschideri treptate. Singapore și-a inoculat pe deplin 83% din populație, dar în loc să se deschidă, face acum contrariul.

În septembrie, numărul de cazuri se dubla la fiecare 8-10 zile, iar guvernul a reimpus restricții asupra adunărilor publice.

Cozi lungi au început să se formeze la secțiile de urgență din mai multe spitale. Oamenilor li s-a spus iarăși că ar trebui să lucreze de acasă.

Statele Unite și-au notificat cetățenii că ar trebui să reconsidere călătoriile în Singapore.

„Victima propriului succes”

„Într-un fel, suntem victima propriului nostru succes, deoarece am menținut cât mai aproape de zero cazuri COVID și o rată a mortalității foarte, foarte scăzută”, a spus dr. Paul Tambyah, specialist în boli infecțioase la Spitalul Național Universitar.

„Așadar, vrem și acum să ne menținem poziția în partea de sus a clasamentul, dar este foarte greu de realizat acest lucru”, a mai spus el.

Experiența micului stat asiatic a devenit un studiu de caz pentru alte națiuni care nu s-au confruntat până acum cu focare mari de COVID și care vizau strategii de redeschidere.

„Societățile naive COVID” să se pregătească de valuri ridicate de infectare „indiferent de acoperirea vaccinală”

Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”
Recomandări
Medicii ieșeni vizați de o anchetă DIICOT privind traficul și consumul de droguri au fost antrenați și plătiți pe bani europeni. „Petreceau cu ușa-nchisă în timpul gărzilor!”

Pentru locuitorii din Singapore, care credeau că orașul-stat se va redeschide odată ce rata de vaccinare va atinge nivelul stabilit, a fost o lovitură dureroasă și au apărut întrebări îngrijorătoare cu privire la ce ar mai fi nevoie pentru a reveni la normalitate, dacă vaccinurile nu sunt suficiente.

Abordarea atentă a țării – spun unii, prea precaută – pentru redeschidere constrastează cu cea din Statele Unite și Europa, unde persoanele vaccinate se adună la concerte, festivaluri și alte evenimente mari. Dar, spre deosebire de Singapore, ambele regiuni au trebuit să gestioneze focare foarte mari la începutul pandemiei.

Lawrence Wong, ministrul finanțelor din Singapore și președintele grupului de lucru împotriva Covid-19, a declarat că lecția pe care o vor suporta „societățile naive Covid”, cum ar fi Singapore, Noua Zeelandă și Australia (state care au impus devreme restricții dure, aplicând strategia zero „COVID” – n.r.), este că vor trebui să se pregătească de valuri ridicate de infectare „indiferent de acoperirea vaccinală”.

Odată ce te deschizi, vor avea loc mai multe interacțiuni sociale. Și având în vedere natura extrem de transmisibilă a variantei Delta, vei obține focare mari.

Lawrence Wong, președintele grupului de lucru împotriva Covid-19 din Singapore:
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Vaccinurile au funcționat pentru a menține cea mai mare parte a populației în afara spitalului, 98,4% din cazuri fiind cu simptome ușoare sau asimptomatice. Decesele s-au produs mai ales la vârstnici, de obicei cu comorbidități, și reprezintă 0,2% din totalul cazurilor în ultimele 28 de zile.

Dar vaccinurile nu pot proteja împotriva infecției, mai ales atunci când sunt cu varianta Delta, a spus Lawrence Wong.

„În Singapore, credem că nu ne putem baza doar pe vaccinuri în timpul acestei faze intermediare”, a spus el. „Și de aceea, nu planificăm să redeschidem într-o manieră intempestivă în care să declarăm libertatea”.

Lecția unui mic stat asiatic în pandemie: impune noi restricții, deși are 83% din populație vaccinată. Ce stă în spatele acestei decizii
Oamenii au făcut cozi la restaurante după ce autoritățile din Singapore le-au redeschis, în iunie 2021 | Foto: EPA

Țara urmează să-și revizuiască restricțiile luni, la două săptămâni după ce au fost puse în aplicare și să facă ajustări în funcție de situația din comunitate.

Pentru Wong, viziunea asupra modului în care ar putea evolua pandemia în Singapore și în alte părți include măști faciale, călătorii limitate și distanțare sociale – poate până în 2024!

Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Tranziția la „zero cazuri COVID” la „conviețuirea cu virusul”

Wong a subliniat că Singapore încă este pe un drum spre a conviețui cu noul coronavirus și recunoaște că orice formă de restricționare, oricât de mică, va fi întâmpinată de furie și frustrare, deoarece oamenii sunt nerăbdători să meargă mai departe. „Dar trebuie să ne adaptăm în funcție de realități, în funcție de situația cu care ne confruntăm”, a spus el.

Luna trecută, oficialii s-au grăbit să înființeze facilități de tratament comunitar dotate cu rezervoare de oxigen și le-au cerut celor cu simptome ușoare sau fără simptome să se trateze acasă. Mulți locuitori au spus că sunt confuzi cu privire la ce să facă și că guvernul pare nepregătit.

„Dacă sistemul sanitar este copleșit, atunci știm din experiența de pretutindeni că medicii nu sunt în măsură să facă față și că rata mortalității începe să crească”, a spus Wong. „Așadar, încercăm foarte mult să evităm acest lucru.”

Mai mulți medici au contestat afirmația guvernului conform căreia sistemul sanitar este supus unei tensiuni imense. Dr. Tambyah, care este, de asemenea, președintele unui partid de opoziție care a elaborat recent o strategie alternativă pentru tratarea pandemiei, a declarat că există suficient spațiu în spitale, deoarece Singapore a anulat toate operațiile făcute la cerere.

Problema pentru liderii din Singapore, a spus el, este că aceștia „fac în esență o tranziție de la zero cazuri COVID la a trăi cu virusul”.

Pentru mulți, schimbările repetate ale restricțiilor au produs efecte dramatice. Numărul sinuciderilor în 2020, în Singapore, a fost la cel mai ridicat nivel din 2012, o tendință pe care unii experți în sănătate mintală au atribuit-o pandemiei, iar oamenii au solicitat guvernului să ia în considerare problemele legate de sănătatea mintală cauzate de restricții.

„Este nesustenabil din punct de vedere economic, sociologic, emoțional și mintal”, a spus Devadas Krishnadas, director executiv la Future-Moves, grup de consultanță din Singapore. El a declarat că decizia de a reintroduce restricțiile după atingerea unei rate de vaccinare atât de ridicate a făcut ca țara să devină o ciudățenie la nivel global.

„Și, mai important, mută Singapore la 180 de grade în sens opus față de direcția către care se îndreaptă restul lumii”, a spus el. „Asta ne aduce la întrebarea strategică unde va ajunge Singapore, dacă nu renunțăm la ceea ce numesc roata de hamster cu deschidere și închidere.”

Lecția unui mic stat asiatic în pandemie: impune noi restricții, deși are 83% din populație vaccinată. Ce stă în spatele acestei decizii
Doi copii care se bucură de relazarea măsurlor în iunie 2021 | Foto: EPA

„Mi-e foarte dor de normalitate”

Angeline Ng, manager de marketing, a declarat că anul acesta a fost mai dur decât cel precedent. Înainte ca tatăl ei să moară, în mai, a trebuit să navigheze printre limitele stricte în care sunt permise vizitele în spital, ceea ce era imposibil din punct de vedere emoțional. În iulie, anunțul guvernului că va înăspri din nou restricțiile sociale a sporit oboseala ei.

„Cred că de multe ori suntem atât de concentrați pe dorința de a obține rezultate bune, încât nu mai avem vedere periferică”, a spus ea.

Aproape zilnic, ea spune că vede un flux constant de oameni care merg să se testeze, o strategie despre care mulți experți în sănătate publică spun că este o risipă de resurse, într-o țară atât de bine vaccinată.

„Ziua Libertății – așa cum au spus miniștrii noștri – nu este pe stilul din Singapore”, a declarat Jeremy Lim, profesor asociat la Universitatea Națională din Singapore și expert în politici de sănătate, referindu-se la expresia care a marcat redeschiderea Angliei în vară. Dar o viziune prea prudentă privind dezavantajele restricțiilor este o strategie de „sănătate publică proastă”, a spus el.

Guvernul nu ar trebui să aștepte condițiile perfecte să redeschidă, „pentru că lumea nu va fi niciodată perfectă. Este atât de frustrant că politicienii așteaptă circumstanțe mai bune „, a mai spus dr. Lim.

Sarah Chan, director adjunct la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare din Singapore, a declarat că a avut senzația trecătoare a unei vieți normale când a ajuns în Italia, luna trecută, pentru a vizita familia soțului ei.

Nu erau necesare măști în aer liber, oamenii vaccinați se puteau aduna în grupuri, iar Chan și fiul ei puteau să se bucure de muzică în restaurante. În Singapore, muzica din restaurante a fost interzisă în baza ideii că ar putea încuraja răspândirea virusului.

Dr. Chan a spus că a fost atât de emoționată de timpul petrecut în Italia, încât a plâns. „Este aproape de normalitate. Uitasem cum e”, a spus ea. „Mi-e foarte dor de asta.”

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A început renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Când va fi anunțat rezultatul
Știrileprotv.ro
A început renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Când va fi anunțat rezultatul
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Viva.ro
BREAKING! CSAT a dat verdictul: "Evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securității naționale...”. Ce se întâmplă în aceste momente: "Din analiza documentelor a reieșit..."
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
Băutura care are beneficii uimitoare pentru intestin și imunitate. I se mai spune și ”aurul lichid”
FANATIK.RO
Băutura care are beneficii uimitoare pentru intestin și imunitate. I se mai spune și ”aurul lichid”
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
GSP.RO
Numărul 6 ATP s-a logodit cu Maria: „«Da»-ul cel mai ușor de rostit”
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Elle.ro
Kevin Costner și Sharon Stone, cel mai nou cuplu de la Hollywood? Cum au fost surprinși cei doi
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Unica.ro
Cum arată casa Elenei Lasconi din Câmpulung Muscel. 'Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici' / FOTO
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Observatornews.ro
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
Horoscop 29 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită la destindere, dacă nu totală, măcar parțială, la nivelul minții
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită la destindere, dacă nu totală, măcar parțială, la nivelul minții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI