Cărți de toate genurile și pentru toate buzunarele
Pentru un bilet de intrare de 5 lei (sau abonament de 10 lei pentru toate cele 5 zile de eveniment), iubitorii de lectură pot găsi la Gaudeamus, până duminică, o diversitate de cărți. De la beletristică la cărți de specialitate, de la povești pentru copii la cărți de colorat pentru adulți. Nu lipsesc nici ceaiurile aromate, cafelele aduse de peste graniță și cadourile personalizate sau neobișnuite.
Cărțile sunt pentru toate buzunarele, mai ales că editurile au și reduceri. Dacă la Humanitas găsiți cărțile lui Radu Paraschivescu și Gabriel Liiceanu la prețuri cuprinse între 26 și 40 de lei, de exemplu, un etaj mai sus, la Editura Vivaldi, puteți cumpăra două cărți la prețul de 5 lei. Alte volume sunt la reduceri de peste 50 la sută, printre titluri regăsindu-se „Sfinții nebuni”, de Joanne Harris și „Câinii merg în paradis”, de Emrah Polat.
Tot la 5 lei se găsesc cărți pentru copii la Editura Unicart, adaptate după romane precum „Contele de Monte Cristo”, „David Copperfield” și „Cartea Junglei”.
Cărtărescu și Paraschivescu, în vizită pe la târg
Scriitorii Mircea Cărtărescu și Radu Paraschivescu au participat și ei la târg „ca simpli vizitatori”, după cum a ținut să ne precizeze unul dintre ei. Dacă Mircea Cărtărescu s-a declarat pesimist în ceea ce privește motivarea generațiilor următoare de a citi, spunând că „ne vom scufunda și mai tare”, autorul cărții ironice la adresa Guvernului, „Orice om îi este teamă”, a spus că tinerii nu doar că citesc, dar putem vedea în ei o nouă generație de scriitori.
Cum oferta este una extrem de bogată, l-am rugat pe Radu Paraschivescu să ne recomande câteva lecturi de neratat.
Care sunt acestea? „Transparența” de Radu Vancu, pe care o consideră cartea anului, „un roman copleșitor”, precum și „Șapte octombrie” de Vlad Zografi, „un plonjon în sarcasm” și „Așteptând o altă omenire” de Gabriel Liiceanu, „un fel de manifest umanist”.
Ce le recomandă guvernanților
Mircea Cărtărescu: „(…) Cărți de bucate, de formare de sine. Nu știu ce ar putea să citească și nici nu mă interesează. Mă interesează să guverneze, nu să citească”.
Radu Paraschivescu: „Le recomand aceleași cărți, problema e dacă aparatul receptor va fi la înălțimea textului, pentru că față de text nu am emoții. Guvernanților le recomand chiar și cartea mea. (…) M-am rugat pentru sănătatea politică a doamnei Dăncilă, pentru că dacă ar fi fost schimbată din funcție mi-ar fi compromis subtitlul”.
Ministrul culturii recomandă cărțile despre Centenar, dar nu spune care este ultima carte citită
„Anul acesta v-aș recomanda cărțile despre Centenar, despre biografia marilor personalități”, ne-a spus George Ivașcu. Întrebat care este cartea preferată, ministrul culturii a spus sec: „Aș vrea să nu recomand nici o carte preferată pentru că aș fi nepoliticos și nedrept cu niște autori. Eu cred că cel mai bine e să vină publicul”.
CITEŞTE ŞI:
Mesajul viral al unei românce pentru polițista care a prins hoțul ce-i furase telefonul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro