Lee a declarat, în discursul anual din cadrul mitingului de Ziua Națională, că eliminarea interdicției legale privind sexul între bărbați, cunoscută sub numele de Secțiunea 377A din Codul Penal, este „lucrul corect de făcut și pe care majoritatea singaporezilor îl vor accepta acum”.
El a adăugat însă că guvernul nu intenționează să schimbe definiția legală a căsătoriei în acest oraș-stat, adică între un bărbat și o femeie.
„Chiar dacă abrogăm Secțiunea 377A, vom susține și proteja instituția căsătoriei… Conform legii, în Singapore sunt recunoscute doar căsătoriile între un bărbat și o femeie”, a adăugat Lee.
Decizia ar putea face din Singapore o destinație atractivă pentru companiile care sprijină în mod activ cauzele LGBTQ. De-a lungul anilor, companiile internaționale s-au confruntat cu dificultăți în obținerea de vize pentru partenerii de același sex, deși guvernul a rezolvat unele dintre aceste probleme de la caz la caz.
„Trebuie să găsim calea potrivită pentru a reconcilia și a acomoda atât obiceiurile tradiționale ale societății noastre, cât și aspirația homosexualilor singaporezi de a fi respectați și acceptați”, a precizat Lee Hsien Loong, în discursul rostit duminică.
Abrogarea acestei legi de lungă durată – care prevede o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare pentru „orice act de indecență gravă” – ar putea determina mai multe schimbări în atitudinea societății față de comunitatea de lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali și homosexuali din centrul financiar, notează Bloomberg.
Singapore plănuiește, de asemenea, o serie de inițiative pentru atragerea mai multor personalități de top pe țărmurile sale, a mai spus Lee.
Singapore se numără printre cele 69 de țări care incriminează sexul între bărbați, deși legea nu a mai fost aplicată în acest oraș-stat de un deceniu. Țara din sud-estul Asiei are o comunitate LGBTQ vibrantă și găzduiește anual un miting al minorităților sexuale, care a fost reluat anul acesta după ce restricțiile legate de pandemie au fost atenuate.
Apple, Barclays, Bloomberg, Goldman Sachs Group, Google și Twitter s-au numărat printre sponsorii evenimentului din 2016. De atunci, Singapore a înăsprit regulile privind participarea companiilor internaționale și a interzis accesul străinilor la eveniment.
Mai multe încercări de a anula interdicția privind sexul între bărbați au eșuat în instanțe de-a lungul anilor, ceea ce a plasat Singapore mult în urma altor centre financiare și economii majore. Instanța supremă din India a legalizat sexul între bărbați printr-o hotărâre istorică în 2018, în timp ce Taiwanul este singura jurisdicție asiatică care recunoaște legal căsătoria între persoane de același sex. Anul acesta, Thailanda a luat măsuri pentru a permite aceste uniuni.
Atitudinea față de drepturile homosexualilor este, în prezent, în schimbare în Singapore. Aproape jumătate dintre respondenții unui studiu Ipsos publicat în iunie s-au declarat de acord cu acceptarea relațiilor între persoane de același sex, în timp ce cei care susțin interdicția au scăzut la 44%, de la 55% în 2018.
Foto: EPA