Mai întâi, cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din China au analizat studiile anterioare, care au explorat legătura dintre proximitatea față de natură și sănătatea mintală.
Experții au constatat că existau doar câteva lucrări pe acest subiect, iar cele disponibile ajunseseră la concluzii inconsistente.
Prin urmare, au decis să analizeze o bază de date mai mare pentru a vedea care sunt efectele expunerii pe termen lung la vegetația din zona rezidențială asupra riscului de depresie și anxietate.
Concret, cercetătorii au analizat datele colectate de la 409.556 de persoane, fiind atenți în special la cât de departe trăiau de zonele verzi, scorurile auto-raportate privind starea de bine, precum și internările în spital și decesele din zona lor rezidențială.
Rezultatul la care au ajuns: există o legătură între apropierea spațiilor verzi, pe termen lung, de zonele rezidențiale și incidența depresiei și a anxietății.
Altfel spus, cu cât trăim mai aproape de parcuri și alte zone verzi, cu atât este mai redus riscul de a dezvolta astfel de afecțiuni, potrivit cercetătorilor.
„Există un consens asupra faptului că vegetația poate reduce stresul și poate îmbunătăți starea de spirit. Cu toate acestea, a fost doar o idee înrădăcinată în mințile noastre și nu eram siguri dacă există dovezi științifice pentru a o susține”, a declarat Yaohua Tian, co-autor al studiului, pentru Medical Xpress.
Concluziile cercetătorilor au fost publicate pe 28 martie în Nature Mental Health.