Experții au folosit modele computerizate pentru a analiza calitatea meciurilor jucate și au descoperit că, odată cu o creștere mică a particulelor fine din aer, probabilitatea ca jucătorii de șah să facă o eroare a crescut cu 2,1 puncte procentuale, iar amploarea acestor erori a crescut cu 10,8%.

Lucrarea, publicată în revista Management Science, a studiat performanța a 121 de jucători de șah în trei turnee cu șapte runde din Germania în 2017, 2018 și 2019, cuprinzând peste 30.000 de mutări de șah.

Cercetătorii au comparat mișcările reale pe care le-au făcut jucătorii cu mișcările optime determinate de puternicul program de șah Stockfish.

În locurile în care se desfășurau turneele, cercetătorii au amplasat trei senzori de calitate a aerului conectați la internet pentru a măsura dioxidul de carbon, concentrațiile de PM2,5 și temperatura. Fiecare turneu a durat opt ​​săptămâni, ceea ce înseamnă că jucătorii s-au confruntat cu o varietate de condiții de aer.

Particulele fine, sau PM2,5, se referă la particule minuscule cu un diametru de 2,5 microni sau mai puțin, care sunt adesea expulzate prin arderea materiei, cum ar fi cele din motoarele de mașini, centralele pe cărbune, incendiile forestiere și arzătoarele pe lemne.

„Descoperim că atunci când indivizii sunt expuși la niveluri mai ridicate de poluare a aerului, fac mai multe greșeli și fac greșeli mai mari”, a spus Juan Palacios, economist la Laboratorul de Urbanizare Durabilă al Institutului de Tehnologie din Massachusetts și coautor al lucrării.

Cercetătorii au analizat datele istorice pentru a vedea dacă descoperirile lor au fost replicate, folosind date din 20 de ani de jocuri din prima divizie a ligii germane de șah.

După ce au luat în considerare alte cauze, cum ar fi zgomotul, schimbările de temperatură și concentrațiile de dioxid de carbon, au descoperit că poluarea aerului a adus performanțe mai mici ale jucătorilor.

„Împotriva adversarilor comparabili din aceeași rundă de turneu, expunerea la diferite niveluri de calitate a aerului face diferența pentru calitatea mișcărilor și a deciziilor.”, zice Palacios.

Leon Watson de la Chess.com a spus că jucătorii profesioniști monitorizau deja calitatea aerului în timpul jocurilor: „Gândirea este, evident, incredibil de importantă în șah și deja unii dintre jucătorii de top precum Magnus Carlsen și Anish Giri au spus cât de importantă este calitatea aerului.”

„Când concurează de acasă în marile evenimente Champions Chess Tour, jucătorii își monitorizează acum în mod regulat nivelurile de CO2 și de particule folosind (monitoare de aer) și folosesc datele pentru a crea mediul perfect în care să joace…“, spune Watson.

Deși studiul s-a concentrat pe jucătorii de șah, autorii au spus că are implicații pentru orice activitate care implică gândire intensă, la muncă, în zonele poluate și că acest lucru ar putea avea un cost economic pentru societate.

Urmărește-ne pe Google News