În ceea ce pare a fi un mesaj adresat viitoarei administraţii americane a lui Donald Trump, Mark Rutte a subliniat importanţa unităţii transatlantice şi a sprijinului continuu pentru Ucraina în războiul său cu Rusia.

Vorbind înainte de discuţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Rutte a subliniat ceea ce el consideră a fi pericolele reprezentate de asistenţa militară nord-coreeană şi iraniană primită de Rusia.

„În acelaşi timp, China sprijină economia Rusiei, permite industriei sale de apărare şi amplifică naraţiunea sa pe întreaga scenă mondială”, a declarat Rutte.

Rusia, care lucrează împreună cu Coreea de Nord, Iranul şi China, nu ameninţă doar Europa, ci şi pacea şi securitatea, da, aici în Europa, dar şi în Indo-Pacific şi în America de Nord”, a precizat ofiicialul NATO.

Trump a criticat amploarea ajutorului occidental acordat Kievului şi a declarat că va pune capăt rapid conflictului din Ucraina, fără să spună însă cum.

Victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA a provocat îngrijorare la Kiev şi în alte capitale europene cu privire la gradul de angajament viitor al SUA de a ajuta Ucraina.

Rusia avansează în ritm rapid

În acest timp, Rusia avansează cu cel mai rapid ritm din 2022, în ciuda pierderilor grele suferite, iar Ucraina a declarat săptămâna trecută că a intrat în conflict cu o parte din cei aproximativ 11.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în regiunea Kursk din Rusia.

Kievul luptă acum pentru a se plasa în cea mai puternică poziţie pentru orice eventuale negocieri, inclusiv asigurându-şi mai multe arme şi încercând să reziste pe câmpul de luptă. Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru Reuters că următoarele patru-cinci luni vor fi cruciale.

„Trebuie să ne angajăm din nou să menţinem cursul războiului şi trebuie să facem mai mult decât să menţinem Ucraina în luptă”, a declarat Rutte.

„Trebuie să creştem preţul pentru Putin şi pentru ameninţările sale autoritare, oferind Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a schimba traiectoria conflictului”, a pledat secretarul general al NATO.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că va continua să facă presiuni pentru ca ajutorul să fie trimis Ucrainei atât timp cât va fi necesar.

„Este singura cale către negocieri şi vreau să fiu clar, atunci când va veni momentul, nimic nu ar trebui decis cu privire la Ucraina fără ucraineni şi cu privire la Europa fără europeni”, a punctat el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News