După ce s-a anunțat că o „mare firmă internațională” va furniza o finanțare substanțială pentru cel mai mare club de fotbal din Ungaria, Ferencvaros, știm acum că sponsorul va fi probabil gigantul petrolier rus Gazprom, scrie Edit Zgut-Przybylska, care subliniază că formaţia este legată de guvernul Orban.

În mod nesurprinzător, mass-media susținută de stat a prezentat pe larg această sponsorizare intermediată de Gábor Kubatov, președintele Ferencváros și, de asemenea, vicepreședinte al partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz, ca pe o victorie. „Cu cât mai multe companii internaționale investesc în sportul nostru, cu atât mai bine”, potrivit Ministerului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului.

Dar, deși Gazprom nu se află pe lista de sancțiuni a UE, această afacere este simptomatică pentru influența tot mai mare a Rusiei în Ungaria premierului Viktor Orban, arată profesoara de la Academia Poloneză de Științe.

Prietenia lui Orban cu președintele rus Vladimir Putin este o îmbrățișare între doi oameni puternic naționalişti, care condamnă în mod deschis liberalismul occidental și care au remodelat sistemele politice ale țărilor lor.

Edit Zgut-Przybylska, profesor asistent la Academia Poloneză de Științe:

Potrivit profesoarei, prin aprofundarea relațiilor economice atât cu China, cât și cu Rusia, Orban speră să dea Ungariei un cuvânt prea mare de spus în procesul decizional global. Iar „prietenia” sa cu Putin alimentează clientelismul din ce în ce mai mare din cadrul guvernului său și îi finanțează acoliții.

„Prietenul din copilărie al lui Orban și cel mai bogat oligarh din Ungaria, Lorinc Meszaros, este un exemplu-cheie în acest sens. Compania sa, Meszaros es Meszaros Kft, a primit contractul pentru construirea centralei nucleare Paks 2 din țară, un proiect de 12,5 miliarde de euro, mult întârziat și finanțat în mare parte din împrumuturi rusești, împingând Ungaria și mai mult în orbita Kremlinului, în contrast direct cu restul Europei”, punctează Edit Zgut-Przybylska.

Ungaria este considerată un „refugiu sigur” pentru spionii ruși

Între timp, vestea despre acordul echipei Ferencvaros cu Gazprom a apărut la scurt timp după ce autoritățile cehe și poloneze au demascat Voice of Europe, un site de știri aliniat Fidesz, pentru că a răspândit propagandă prorusă și a plătit politicieni europeni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Olanda și Ungaria.

Site-ul, care a difuzat neîncetat conținut antiucrainean și de extremă-dreapta încă din 2022, a fost ulterior sancționat, alături de oligarhul ucrainean și aliat al Kremlinului Viktor Medvedciuk și Artem Pavlovici Marchevskyi, care ar fi fost în spatele operațiunii.

„Toate acestea subliniază o schimbare a influenței Rusiei asupra Ungariei. Înainte de războiul din Ucraina, declanşat de Rusia, relațiile dintre Orban și Moscova erau deja dezvoltate, dar nu erau atât de profunde. Mai mult, activitățile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în Ungaria erau în mare parte fragmentate și se pare că se concentrau pe obținerea a cât mai mulți facilitatori locali în țară”, scrie profesoara de la Academia Poloneză de Științe.

Potrivit acesteia, Ungaria este acum considerată un „refugiu sigur” pentru spionii ruși, iar Moscova are o linie directă cu guvernul lui Orban.

Edit Zgut-Przybylska notează că premierul ungar este unul dintre cei doar doi lideri UE care s-au întâlnit cu Putin de la izbucnirea războiului din Ucraina, vorbind călduros despre relația sa cu liderul rus.

„Iar după ce a blocat eforturile europene de a furniza ajutor Ucrainei din 2022, Orban este văzut din ce în ce mai mult ca o voce a Kremlinului. De exemplu, în timp ce alte țări europene au redus numărul de angajați la ambasadele și consulatele rusești, numărul de angajați la ambasada rusă din Budapesta este în creștere”, subliniază profesoara de la Academia Poloneză de Științe.

Amploarea influenței rusești în Ungaria necesită acţiuni imediate

Banca Internațională de Investiții, o instituție financiară multilaterală controlată de guvernul rus și cu sediul la Budapesta din 2019, s-a bucurat de imunitate diplomatică deplină până în 2023, lucru pe care Slovacia vecină l-a refuzat atunci când Rusia a abordat posibilitatea de a-și muta sediul la Bratislava.

Iar, conform acordului cu guvernul de la Budapesta, această imunitate s-a extins nu doar la înalții funcționari ai băncii, ci și la toți angajații și consultanții, precum și la toți oaspeții pe care banca îi invita din Rusia sau din țări terțe, care aveau apoi libertate de mișcare în spațiul Schengen.

De asemenea, hackerii ruși au accesat în mod obișnuit serverele Ministerului ungar de Externe, fără niciun răspuns diplomatic oficial din partea Budapestei. Mai mult, Ministerul de Externe era conștient că din calculatoarele sale fuseseră furate date neprețuite privind securitatea națională.

Și mass-media de stat ungară a răspândit fără încetare dezinformarea Kremlinului pentru a justifica acțiunile Rusiei în Ucraina. Potrivit surselor proguvernamentale, SUA, UE și NATO sunt belicoșii, iar Ucraina nu are granițe, deoarece „nu le-a înregistrat” la ONU, remarcă Edit Zgut-Przybylska.

În plus, la cererea lui Orban, patriarhul Kirill al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a fost inclus pe o listă de sancțiuni propusă de UE. Kirill este un propagandist-cheie pentru Putin, iar biserica sa a beneficiat de un sprijin financiar solid din partea guvernului ungar, în ciuda faptului că doar 14.000 de cetățeni maghiari se identifică drept ortodocși.

Deși sunt frustrate de toate acestea, Bruxelles-ul și Washingtonul par nedumerite cu privire la modul în care să oprească alinierea Ungariei la autocrație. În schimb, au încheiat înțelegeri pe termen scurt. Dar amploarea influenței rusești în Ungaria, în prezent, și disponibilitatea lui Orban de a o permite și de a profita de pe urma ei necesită acțiuni imediate. Una peste alta, legăturile tot mai strânse dintre Rusia și Ungaria nu mai pot fi lăsate necontrolate.

Edit Zgut-Przybylska:

Urmărește-ne pe Google News