Coșul minim de consum a fost introdus prin lege în anul 2000, dar valoarea acestuia nu a mai fost actualizată din anul 2003, când era de 553 de lei pe familie. În acest moment, potrivit calculelor pe noua lege, valoarea coșului trebuie să fie de aproximativ 7.000 de lei pe familie sau de 2.500 de lei pentru fiecare român singur.

Legea privind modalitatea de calcul pentru coșul de consum a mai fost votată o dată, în toamna anului trecut, dar președintele Iohannis a retrimis-o în Parlament în luna noiembrie.

Forma votată acum nu diferă de cea din toamna anului trecut.

Ce înseamnă trai decent conform Parlamentului

Potrivit documentului, valoarea coșului de consum pentru un trai decent va fi calculată anual de către Institutul Național de Statistică (INS) și se aprobă prin ordin al președintelui acestuia.

Noua formulă de calcul se face conform unei anexe care include mai multe cheltuieli necesare, de la hrană și costul cu locuirea până la activități culturale, cheltuieli medicale sau concedii.

Potrivit anexei, în calculul pentru coșul minim o familie (doi adulți și doi copii) este trecută cu 11,87 kg de pâine consumată lunar, 2,9 kilograme de orez, 4,28 kilograme de varză, 5,38 kg de ceapă, 1,04 kilograme de usturoi.

Nu lipsesc nici vinetele (1,51 kg), morcovii (3,6 kg), ardeii (5,37 kg), compoturi (2,09 kilograme), gemuri (0,61 kg).

La sucuri este trecută o cantitate de 4,34 litri, în vreme ce la fructe se găsesc, printre altele, mere (6,72 kg), pere (3,76 kg), portocale (2,99 kg), banane (5,82 kg), struguri (2,49 kg).

În privința cărnurilor, în coș găsim porc (2,67 kg), alături de carnea de pui și curcan (3,5 kg), în vreme ce la vită sunt trecute 1,94 kg.

În document apar și preparate din carne (salam, parizer, cremvurști), lactate, ouă, ulei, miere sau condimente.

Dreptul la geantă și televizor

Pe lângă alimente sunt trecute în document articole de îmbrăcăminte pentru fiecare anotimp, încălțăminte și chiar geantă.

În privința dotării locuinței sunt prevăzute canapele, bibliotecă, dulapuri, galerii, perdele, dar și calculator, aspirator, mașină de spălat, aragaz, fier de călcat, cratițe și tăvi. Inclusiv televizorul este menționat, ca și abonamentul la cablu și cel la Internet.

Mai departe, sunt trecute cheltuielile cu utilitățile și asigurarea locuinței și produsele de igienă. Astfel, în dreptul săpunului sunt 0,73 de litri pe lună, trei deodorante de persoană, iar la pasta de dinți este vizată o cantitate de 1,2 tuburi. Pentru periuțele de dinți sunt reglementate 4 pe an de persoană.

Pentru femei sunt incluse 2,4 pachete de absorbante de zece bucăți. De asemenea, este prevăzut un buget lunar pentru parfumuri și cosmetice.

Excursii, concedii, muzee

Pentru copii apar fondurile pentru școală și clasă, program after school, o excursie pe an de recreere, plus serbările de sfârșit de an.

Sunt vizate chiar și bilete la film, teatru și muzee, atât pentru adulți, cât și pentru copii: 2 bilete pentru adulți și 2 pentru copii la fiecare trei luni pentru fiecare astfel de activitate.

Pentru recreere apar cheltuielile de vacanță (una pe an), dar și ieșirile la restaurant/cafenea (11 pe an).

În fine, sunt trecute în anexă și cheltuielile cu analize medicale, prezervative (30 pe an), intervenții stomatologice.

Potrivit Fundaţiei Friedrich Ebert Stifung, coșul minim actualizat pentru o familie formată din doi adulți și un copil era de 6.954 lei în luna septembrie 2019.

Folosit la stabilirea politicii salariale a statului

Coșul calculat de INS va fi apoi utilizat la stabilirea salariului minim brut pe țară și a politicii salariale a statului.

Guvernul PNL a majorat salariul minim brut pe 2020 cu 7,2%, adică valoarea creșterii productivității și inflația, rezultând un salariu minim brut de 2.230 lei, față de 2.080 lei, cât era anterior. Acest lucru înseamnă un câștig net, adică în mână, de 1.346 lei, față de 1.263, cât era în 2019.

În ianuarie, aproximativ 1,37 de milioane de salariaţi erau plătiți cu salariul minim pe economie, adică un sfert din numărul total al angajaţilor din România.

Victoria Stoiciu: „Angajații sunt, în primul rând, oameni, nu doar mașini robace”

Victoria Stoiciu, project manager la organizația non-guvernamentală Friedrich-Ebert-Stiftung, cea care a susținut proiectul de lege, a spus că angajații nu vor mai fi văzuți acum doar ca o unealtă.

„O veste bună – s-a făcut dreptate, legea coșului de consum a fost adoptată.

Anul trecut, în plină campanie electorală și în total dispreț față de milioanele de angajați pe salariu minim, președintele Iohannis a trimis spre re-examinare Parlamentului lege coșului de consum pentru un trai decent, invocând tot felul de pretexte trase de păr.

Ieri (miercuri – n.r.) s-a făcut dreptate – Parlamentul a adoptat legea care prevede fundamentarea salariului minim în baza coșului de consum pentru un trai decent, respingând, practic, cererea de re-examinare a președintelui. Acum, președintele nu mai poate trimite a doua oară Parlamentului legea, așa că în scurt timp o va promulga”, a scris Stoiciu pe Facebook.

Aceasta a mai spus că există și o consecință „umană” a adoptării legii.

Legea coșului de consum ne spune, implicit, altceva – angajații sunt, în primul rând, oameni, nu sunt doar mașini robace. Muncesc pentru a se putea bucura de viață, nu doar pentru a genera profit.

Victoria Stoiciu:

Președintele Klaus Iohannis nu mai poate retrimite legea în Parlament, dar o poate ataca la Curtea Constituțională.

Urmează actualizarea „Indicelui Social de Referință”

În Parlament se mai află un proiect de lege care prevede și actualizarea Indicelui Social de Referință (ISR), propus de deputatul Adrian Dohotaru.

Adoptarea acestuia ar putea duce la creșterea ajutorului de șomaj de la 375 de lei la 900 de lei pe lună.

Legea privind actualizarea… by Daniel Ionascu on Scribd

 
 

Urmărește-ne pe Google News