După ce inițiativa deputatei independente Oana Bîzgan pentru sancționarea hărțuirii psihologice sau morale la locul de muncă a fost votată marți, 14 iulie, în Camera Deputaților cu majoritate de voturi, astăzi aceasta a fost promulgată de către președinte. 

Amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei

În noua lege, formele de hărțuire privind raporturile de muncă sunt sancționate disciplinar, contravențional sau penal, după caz. Sancțiunile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. Mai mult, organizațiile vor avea obligația de a asigura măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor de hărțuire psihologică. În plus, legea prevede și amenzi pentru situațiile în care organizațiile instigă la hărțuire – amenzi cuprinse între 50.000 și 200.000 de lei. 

“Zeci de mii de angajați experimentează zilnic situații care pot fi încadrate cu ușurință în categoria hărțuirii”, spunea deputata într-un comunicat de presă. 

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000, precum şi a Legii nr. 202/2002 în sensul instituirii unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii morale la locul de muncă.

Potrivit legii, “constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă și care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

  • a) conduită ostilă sau nedorită;
  • b) comentarii verbale;
  • c) acţiuni sau gesturi”.

Conform unei anchete realizate în 2013 de INS, peste 250.000 de români spun că sunt supuși la hărțuire sau violență psihică, violență fizică sau amenințarea cu violență fizică, presiune sau supraîncărcare la serviciu, mai arată un comunicat al deputatei Oana Bîzgan.

Urmărește-ne pe Google News