Deputații au fost chemați din vacanță pe 15 iulie pentru modificarea Legii vânătorii, dar și pentru modificarea legii referitoare la metodele de intervenție rapidă „pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor”. Mai simplu spus, s-au introdus reglementări prin care urșii pot fi împușcați, dacă pun viața oamenilor în pericol.

Astfel, printr-un amendament adoptat în comisii, s-a stabilit că numărul maxim de urși bruni care pot fi vânați legal în toată țara, pe parcursul unui an, în scop preventiv, va fi majorat la 426. Inițial, cota de prevenție era de 140.

De asemenea, „nivelul de intervenţie la nivel naţional” a fost scăzut la 55, acestea fiind cazuri de urgență, adică atunci când urșii prezintă un pericol iminent pentru oameni sau provoacă daune semnificative și animalele trebuie împușcate. Inițial, cota de intervenție era de 80.

Numărul urșilor din România, estimat aproape de 10.000

Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, a declarat pe 11 iulie că numărul urșilor din România se apropie de 10.000, dar acestea sunt estimări pentru că nu există cifre oficiale.

Legea a fost trecută prin Parlament și promulgată de șeful statului, după ce o tânără de 19 ani din Iași a murit pe 9 iulie, după ce a fost atacată de urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, apoi a fost târâtă de animal în prăpastie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News