Proiectul de lege vine într-un moment în care numărul de voluntari pentru a lupta în armata ucraineană scade, iar conflictul nu dă niciun semn că va înceta curând, deși se apropie de împlinirea a doi ani de la izbucnire. Prin el, autoritățile propun obligarea cetățenilor eligibili pentru înrolare, dar care sunt plecați din țară, să se înregistreze militar.
Obținerea acestui document va deveni o condiție obligatorie pentru a primi servicii consulare.
De asemenea, proiectul de lege propune sancțiuni mai stricte pentru cei care se sustrag de la mobilizare, inclusiv înghețarea activelor, și are în vedere introducerea posibilității ca și cetățenii să poată primi online ordinul de mobilizare, ceea ce ar face mai dificilă evitarea recrutării.
Dacă legea va fi adoptată după următoarea etapă pe care o are de parcurs în Parlament, ea va scădea vârsta la care oamenii pot fi mobilizați pentru front la 25 de ani, de la 27 de ani.
Cei care au servit continuu timp de 36 de luni în timpul războiului pot fi scutiți, dar acest lucru nu se va întâmpla automat.
La sfârșitul anului trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni.
„Aceasta este o listă de soluții complexe, dar extrem de necesare, care sunt concepute pentru a face statul nostru mai puternic în fața provocărilor unui război pe termen lung”, a argumentat Ministerul Apărării în urma votului.
Instituția a spus că va coopera strâns cu comisia parlamentară pentru a se asigura că toate amendamentele necesare vor fi întocmite până la a doua lectură.
Versiunea actuală a proiectului de lege și una propusă anterior au atras critici din partea unor politicieni și membri ai societăți care au spus că unele prevederi încalcă Constituția și prezintă riscuri de corupție. Proiectul inițial a fost respins de parlamentari și trimis înapoi pentru a fi făcute modificări.
Deputatul Iaroslav Jelejiak a declarat pe Telegram că proiectul de lege va trece cel mai probabil de lectura finală la sfârșitul lunii februarie și ar putea intra în vigoare în aprilie.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!