Potrivit estimărilor Institutului de sondaj gfs.bern, publicate azi de televiziunea publică elveţiană RTS, răspunsul ”da” ar câştiga 67% din voturi, cu o marjă de eroare de trei procente.

Înaintea votului, guvernul elveţian a avertizat alegătorii că o respingere a acestei noi legislaţii ar putea duce la o excludere din Confederaţie – care nu este membră a UE – a unor acorduri europene privind Schengen şi Dublin la care este asociată.

O astfel de excludere ar fi avut consecinţe în domeniile securităţii şi azilului, dar şi în turism şi ar costa „miliarde de franci elveţieni pe an”, potrivit autorităţilor federale.

„Păcat că populaţia a urmat argumentul temerii privind Schengen. Este puţin trist, dar acceptăm rezultatul. Este democraţia care predomină. Ştiam că va fi dificil”, a declarat vicepreşedinta ProTell (lobby-ul pro-arme din Elveţia care s-a mobilizat puternic împotriva noii legislaţii), Olivia de Weck. citată de Agerpres.

În Elveția sunt frecvente cazurile de deținere de arme de foc, dar în absenţa unui registru federal este dificil de ştiut numărul posesorilor.

În România, anul trecut, amendamente controversate au fost adoptate de senatori la Legea privind deţinerea armelor: Examentul psihologic nu mai e obligatoriu, o persoană poate deţine un număr nelimitat de arme de apărare.


Citește și:

Bulgar prins la graniță cu 75 de arme cu gaze și aer comprimat. Unde ajungeau puștile și pistoalele


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News