„Am reușit, astăzi, după o muncă de trei luni și dezbateri de aproape doi ani de zile să dăm votul final în comisie pe această lege. Noi suntem mulțumiți de cum a ieșit. NU închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, nici măcar nu s-au mai discutat acele amendamente, au fost abandonate”, a declarat deputatul Nini Săpunaru, la terminarea sedinței din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Taxele suplimentare impuse producătorilor vor fi și ele sancționate de către autoritățile române. „Cei care nu respectă niste prevederi importante din lege precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători și așa mai departe, nu ai voie să impui în preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum, sunt amendați cu amenzi între 100.000 și 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului”, a mai declarat deputatul.
Ascund banii
Deși este o practică destul de des întâlnită în România, hipermarketurile se pare că fac abuz de transferul capitalurilor, astfel încât la noi în țară ajung să declare profituri infime.„Astăzi ați avut în față un comerciant destul de mare, dar local care a spus că el trăiește din adaos comercial. Acesta a mai spus că ei și alți comercianți români raportează profituri mult mai mari decât marile lanțuri pentru că nu ascund banii cum fac acestea”, a afirmat acesta.
Aprovizionarea pe lanțul scurt
Legat de această problemă, Comisia de Agricultură din Camera Deputaților a aruncat pisica în curtea Ministerului Agriculturii. „Aici lăsăm Guvernul să stabilească procentele și normele de aplicare. 51% din produse locale, se referă în special la legume și fructe, la produse din panificație, carnea proaspătă și s-a introdus și mierea de albine. Când va exista producție legumicolă de sezon la noi, aprovizionerază din România. Nu îi vom obliga să aducă salată din România, iarna, că nu au de unde să aducă. (…) La ora actuală intră, zilnic, în România, 25 de camioane cu pâine și produse de patiserie congelate. Oare chiar nu putem să le facem aici?”, a mai spus Nini Săpunaru.
Guvernul va decide care sunt procentele de legumicole într-un hipermarket în funcție de sezon. Astfel că dacă producătorii noștri vor putea să aprovizioneze în procent de 80% cu cartofi, să fie lăsat 80% pe lanțul scurt de aprovizionare.
Parlamentul a lăsat o portiță, iar în sezonul îăn care nu sunt disponibile produse românești să se facă o derogare de la acest procent de 51%. „Este foarte important să încurajăm producătorii români să ajungă în hipermarketuri. Acum, sigur că acel procent este de 52%, 49%, 48%, este doar o chestiune de nuanță”, a declarat Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Există posibilitatea Guvernului ca atunci când va elabora normele pentru acestea să spună, prin ordin de ministru, că pentru o perioadă în care întâmplă ceva, ministrul emite un ordin ca un anumit produs nu se aprovizionează pe lanțul scurt”, a mai declarat Săpunaru.
Etichetarea produselor
„Etichetarea produselor din carne este valabilă pentru produsele din carne proaspătă. Pentru aceste produse trebuie să spună de unde este, să existe trasabilitate. Numai că acum vom trece trasabilitatea pe etichetă. Adică dacă un cumpărator se duce în magazin și vrea să ia carne din alt stat decât România, să poată să aleagă. Nu facem discriminare, vrem doar o etichetare să se știe de unde este carnea, iar în cazul produselor congelate credem că cea mai bună soluție ar fi o etichetă suplimentară pe care să scrie procentul de carne din România”, a mai spus șeful Comisiei de Agricultură.