Deputații Partidului Național Liberal au înaintat Curții Constituționale a României sesizarea de neconstituționalitate asupra modificării Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Demersul PNL a fost inițiat alături de deputați ai USR.
În cuprinsul sesizării, PNL a solicitat Curții Constituționale sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justiție echitabilă și stabilitatea sistemului judiciar din România. Demersuri similare au fost inițiate în cazul Poloniei și Portugaliei, în raport cu statutul magistraților.
Totodată, PNL reiterează solicitarea adresată Curții Constituționale de a ține cont de evaluarea Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda soluționarea cauzelor aflate pe rolul CCR până la publicarea analizei Comisiei de la Veneția.
”Amintim faptul că apeluri similare adresate autorităților românești au venit din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum și a principalilor parteneri strategici din UE și NATO. Principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraților, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol. Totodată, modificările aduse modului de numire în funcțiile de conducere periclitează independența magistraților, implicit garanțiile de independență de care ar trebui să se bucure acest corp profesional”, au transmis cei de la PNL.
Senatul a respins, marți, reexaminarea Legii 303 privind statutul magistraților. Potrivit proiectului de lege care a fost atacat în mai multe rânduri la Curtea Constituțională, președintele României va avea atribuții limitate în numirea șefilor din Justiție, putând refuza o singură dată, motivat, propunerea venită din partea ministrului Justiției.
Senatorul PSD Șerban Nicolae a criticat inițiativa șefului statului, precizând că s-a dorit tergiversarea intrării în vigoare a legii, în timp ce Opoziția a criticat modul în care Puterea nu ține cont de observațiile șefului statului.