Concret, amendamentele aduse la proiectul de lege redefineau spaţiu public închis, adică se dădea voie la fumat în locurile special amenajate din toate locurile publice, cu condiția să fie izolate, inscripționate și bine ventilate.
Totodată propunerea mai prevedea şi faptul că fumătorii se pot constitui în asociaţii şi cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului.
”Eu nu am spus că fumătorii au dreptul să-i deranjeze pe cei nefumători. Eu am zis că este normal, cum era în legea veche, să fie create spaţii speciale pentru fumători. În momentul în care este un nefumător şi intră într-un restaurant, fie el, fie cu copilul, să nu fie deranjat de fumul celui care doreşte să fumeze. Dar dacă mergem pe interzicere, atunci să interzicem tutunul definitiv, pentru că eu nu mă droghez, că drogurile sunt ilegale. Să vedem dacă bugetul de stat poate să suporte asemenea pierderi. Dacă este să mergem pe ceea ce face rău sănătăţii, păi ciroza se face din băutura prea bună şi prea multă. Hai să interzicem şi băutura”, a spus senatoarea Cristiana Anghel susținătoarea amendamentelor.
Mai mult, la actuala lege intrată în vigoare în luna martie s-au mai adus încă două amendamente, de inițiatoarea legii, deputata PSD Aurelia Cristea. Astfel, se interzice acum fumatul în mașina personală, dacă în aceasta sunt femei gravide și minori. Totodată, țigara electronică va fi interzisă în parcuri lângă locurile de joacă ale copiilor.
Fumatul în spațiile publice închise este interzis din luna martie
Fumatul în spațiile publice închise este interzis din luna martie. Potrivit proiectului pentru modicarea legii antifumat, prin prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De la intrarea în vigoare a legii antifumat, au fost mai multe încercări de relaxare a legii. Astfel, un proiect legislativ inițiat de deputatului PND Daniel Fenechiu prevedea ca fumatul să fie permis în locurile publice, în încăperi special amenajate, cu condiția să aibă ventilație și marcajul corespunzător.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro